HORMAT KEPADA PEJUANG VETERAN ANTI JEPUN

Bergambar bersama pejuang anti Jepun

Majlis Perayaan Hari Ulang Tahun Ke-70 Kemenangan Perang Anti-Jepun diadakan di Lee Gardens Plaza Hotel Hadyai Thailand. Keadaan dan suasananya sangat  meriah dan mesra, kira-kira 700 tetamu dan rakan seperjuangan berkumpul di satu dewan, dan lima orang veteran pejuang anti-Jepun dari bekas perajurit Tentera Anti- Jepun  Rakyat Malaya dipelawa hadir, mereka dialu-alukan dan menjadi fokus hadirin. Ketika mereka yang mengenakan pita merah bertulisan VETERAN PEJUANG ANTI JEPUN itu melangkah masuk ke dalam dewan, segenap hadirin berdiri dan memberikan tepukan yang gemuruh. Pengerusi Gabungan Persatuan-Persatuan  Perdamaian Thailand menyampaikan angpau kepada mereka, seterusnya para ahli Jawatankuasa Eksekutif, tetamu dan wakil berbagai unit naik ke pentas untuk bergambar dengan para veteran.
Pejuang veteran anti Jepun

Setelah kemenangan Perang Anti-Jepun, veteran pejuang anti-Jepun itu meneruskan perjuangan secara damai, kemudian mereka menceburkan diri ke dalam Perang  Pembebasan Nasional dan perang revolusioner dalam negeri, berterusan sehingga penandatanganan Persetujuan Damai Hadyai. Kini mereka telah menyumbangkan masa muda dan seluruh tenaganya kepada usaha rakyat. Mereka adalah pejuang rakyat yang mulia, marilah kita memberi setinggi-tinggi salam hormat kepada mereka, dan mengucapkan semoga mereka sihat wal afiat, segala-galanya sesuai dengan kehendak.

Profail veteran pejuang itu diperkenalkan sebagai berikut.


Profail Abdullah C. D.

(Tidak dapat hadir kerana usia tua dan perjalanan jauh)

Beliau Lahir di Lambor Kiri, Perak Tengah pada 2O ktober 1923, anak kepada Ketua  Kampung. Atas didikan dari ayahnya beliau giat menyertai aktiviti dan masuk  menjadi ahli Kesatuan Melayu Muda (KMM).

Dalam masa pendudukan Jepun,beliau dapat berhubung dengan sepasukan Tentera Anti-Jepun Rakyat Malaya (TAJRM) dari daerah Pusing, dan terus masuk LigaAnti-Jepun Rakyat Malaya,lalu memimpin Liga Anti-Jepun di sekitar kampung daerah sana, menyusun massa Melayu masuk pertubuhan anti-Jepun, membentuk Pasukan Simpanan Anti-Jepun (lasykar rakyat). Beliau masuk menjadi ahli Parti Komunis  Malaya (PKM) pada tahun 1945.

Setelah Jepun menyerah kalah, Abdullah C. D. menyertai Pasukan Propaganda  PKM Perak.

Beliau ambil bahagian menubuhkan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM),kemudian menjadi Ketua Kesatuan Buruh Melayu Selangor, dan Naib Pengerusi Pan Malayan Federation of Trade Union (PMFTU). Tahun 1947, beliau mewakili PMFTU menghadiri Persidangan Asia di New Delhi. Beliau juga bertugas memimpin Jabatan Kerja Melayu.

Setelah penjajah mengumumkan Darurat, beliau bertugas di Pahang, malangnya di suatu kampung dia diberkas oleh musuh,namun dengan kegigihan dan keberaniannya beliau berjaya meloloskan diri. Beliau mendirikan dan memimpin Rejimen Ke-10 pada 21 Mei 1949, mengarahkan beberapa pertempuran mencapai kemenangan. Pada tahun 1953, beliau memimpin pasukan induk Rejimen Ke-10  beredar ke utara dan tiba di kawasan sempadan Malaya-Thailand, mendirikan basis gerila di sektor timur.

Tahun 1955 terpilih sebagai Ahli Jawatankuasa Pusat PKM, 1957 dilantik menyandang ahli Politbiro,1988 terpilih sebagai Pengerusi PKM. Abdullah C. D. memimpin Rejimen Ke-10 dan basis sektor timur terus sehingga penandatanganan Persetujuan Damai Hadyai pada 2 Disember 1989.

Abdullah C. D. dan Suriani Abdullah mendirikan rumah tangga pada tahun 1955, dikurniai seorang puteri. Setelah penandatanganan Persetujuan Damai Hadyai, mereka tinggal menetap di Kampung Perdamaian Sukhirin.

(2) Profail Laosun

Laosun
Sun Zhengkui adalah nama asal Laosun, lahir pada tahun 1920 di Kampung Pulai, Ulu Galas, Gua Musang, Kelantan. Dalam masa pendudukan Jepun, dia bersama rakan-rakan muda bertindak secara spontan mendirikan Pasukan Simpanan  Anti-Jepun dan menyandang Ketua pasukan itu dan masuk menyertai pasukan Tentera Anti-Jepun di Ulu Galas. Kemudian Parti Komunis Malaya (PKM) mengutus  wakil datang memimpin pasukan tentera itu. Laosun pernah menyertai  pertempuran menentang tentera Jepun, dan bersama pasukan Tentera  Anti-Jepun  menyerang dan berjaya mengusir sekumpulan penyamun jahat yang masa itu bermaharasjarela dan bertindak kejam ke atas orang ramai di sekitar Ulu Galas, Gua Musang.

20 Jun 1948, Laosun masuk pasukan Tentera Pembebasan Nasional di Ulu Galas. Awal 1950 mengikut induk pasukan Rejimen Ke-12 memulakan perjalanan jauh, dan menjadi ketua regu utusan, membawa regu utusan itu berjalan mengikut perjalanan dalam hutan menghantar surat ke sana sini. Tahun 1955, mengikut pasukannya beredar ke kawasan sempadan Malaya-Thailand, dipindah bertugas dalam pasukan pengawal Jawatankuasa Pusat.

Tahun 1976, menyandang Ketua Seksyen pasukan organ Rejimen Ke-12, bertugas melatih perajurit baru. Setelah Kompeni Ke-3 dibentuk, Laosun masuk dalam  Jawatankuasa Parti Kompeni itu, bertugas sebagai pengarah secara bergilir- gilir. Dia banyak kali memimpin sepasukan besar utusan mengikut perjalanan jauh dalam hutan untuk memberi bantuan kepada Pasukan Penggempur, juga mengambil bahagian pertempuran- pertempuran yang tidak terbilangkan.

Setelah penandatanganan Persetujuan Damai Hadyai, Laosun bersama isteri tinggal menetap di Kampung Perdamaian Betong.

(3) Profail Qianfan
Qianfan

Qianfang, nama asalnya Jiang Qingyan, lahir pada tahun 1931 di China. Berpindah ke Malaya pada masa kecil.

Tahun 1943, beliau menyertai pertubuhan anti-Jepun, bertugas sebagai utusan menghatar surat menerusi laluan jalan raya. Tahun 1944 dipindah bertugas  dalam regu pengawal Chin Peng.

20 Jun 1948, masuk pasukan Rejimen Ke-3 Tentera Pembebasan Nasional Malaya dan menjadi calon anggota PKM. Tahun 1949 dipindah bertugas di dalam pasukan  pengawal organ Jawatankuasa Pusat dan diterima sebagai anggota penuh PKM. Tahun 1956 masuk sebagai ahli Badan Pengarah dan ahli Jawatankuasa Parti Pasukan Khas, iaitu pasukan pengawal organ Jawatankuasa Pusat, tahun 1964  menyandang Naib Setiausaha Jawatankuasa Parti Pasukan Khas.

Setelah penandatanganan Persetujuan Damai Hadyai, beliau tinggal menetap di Kampung Perdamaian Banglang, dan menyandang ahli Jawatankuasa Penyelarasan hingga sekarang ini.

(4) Profail Daguang
Daguang

Daguang, nama asalnya Liu Yanquan, lahir pada tahun 1928 di China. Masa kecil berpindah ke Malaya.

Pada masa pendudukan Jepun, Daguang masuk menjadi anggota Pasukan Simpanan Anti-Jepun. Setelah Perang Anti-British meletus pada Jun 1948, dia masuk  pasukan Rejimen Ke-4 Tentera Pembebasan Nasional. Tahun 1949, dia dipindah bertugas di Kompeni Ke-26 Rejimen Ke-6, dan menyertai banyak pertempuran. Tahun 1950, dia dipindah bertugas sebagai pengawal dalam Markas Besar Rejimen Ke-6. Tahun 1953 dia mengekskot seorang pimpinan tiba di kawasan sempadan Malaya-Thailand, kemudian dipindah bertugas sebagai pengawal di pasukan organ  Rejimen Ke-12, tahun 1954 diterima masuk menjadi anggota PKM, tahun 1955 dipindah bertugas sebagai pengawal di pasukan organ Jawatankuasa Pusat. Tahun  1973 dilantik menyandang Naib Ketua Platun.

Kini tinggal menetap di Kampung Perdamaian Banlang setelah penandatanganan persetujuan damai Hadyai.

(5) Profail Liu Wu
Liu Wu

Liu Wu, nama asalnya Liu Jisheng, lahir di Kedah pada tahun 1933.

Tahun 1944 masuk pasukan Tentera Anti- Jepun Rakyat Malaya. Jun 1948 masuk Tentera Pembebasan Nasional Malaya, tahun 1949 dipindah bertugas sebagai pengawal di Markas Besar Rejimen Ke-8, tahun 1952 megambil bahagian tugas di badan pengarah. Tahun 1955 dipindah bertugas sebagai Ketua Seksyen pasukan organ Jawatankuasa Pusat. Tahun 1961 dilantik sebagai ahli Jawatankuasa Kawasan dan menyertai tugas badan pengarah pasukan organ. Tahun 1964 menyandang ahli Jawatankuasa Parti pasukan organ Jawatankuasa Pusat, tahun 1980 dinaik peringkat sebagai ahli Jawatankuasa Negeri.

Setelah penandatanganan Persetujuan Damai Hadyai, dia tinggal menetap di Kampung Perdamaian Banglang dan menyertai kerja pembinaan kampung.

(6) Profail Xiaojian

Xiaojian

Xiaojian, nama asalnya Yuan Shaojun, tahun 1928 lahir di Kulai, Johor.

Tahun 1942, Jepun menduduki Malaya, dia masuk Rejimen Ke-4 Tentera  Anti-Jepun Rakyat. 20 Jun 1948, Perang Pembebasan Nasional Anti-British meletus, dia masuk Rejimen Ke-4 Tentera Pembebasan Nasional Malaya dan banyak kali menyertai pertempuran di daerah Kulai. Tahun 1949, mengikut pasukan beredar ke Pahang, diatur ke dalam Kompeni Ke-26, dan menyertai banyak pertempuran. Tahun 1962, dipindah bertugas di pasukan pengawal organ Jawatankuasa Pusat, kemudian  mengikut pasukan pengawal mengadakan perjalanan jauh dan tiba di kawasan sempadan Malaya-Thailand. Dia sering kali dihantar ke unit-unit lain sebagai pengarah membantu tugas tentera, sepanjang masanya adalah bertugas di dalam pasukan pengawal organ Pusat.

Setelah penandatanganan Persetujuan Damai Hadyai, dia tinggal menetap di Kampung Perdamaian Banglang.

* Jun *


 Sumber: Buletin Persatuan Persahabatan Abad Ke-21 Malaysia, Bilangan 37, September 2015

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895