MAKNA SEJARAH DAN MASA DEPAN DI SEBALIK SEKEPING GAMBAR


Gambar ini tidak asing lagi bagi kebanyakan orang dalam masyarakat kita terutama kepada mereka yang mempelajari sejarah tanah air kita.
Namun tanggapan setiap orang boleh jadi berbeza antara satu sama lain.

Satu sosok tubuh tergantung kaki ke atas kepala ke bawah dikatakan jenazah Tok Janggut, pejuang anti British, putera terpuji dari Kelantan. Satu sosok lagi ialah seorang askar atau perwira  yang berperang menentang angkatan Tok Janggut.

 Di antara mereka terdapat perbezaan pokok yang bersifat berlawanan sama sekali iaitu yang satu menentang penjajah walau terpaksa menumpahkan darah dan yang satu lagi ialah berkhidmat dengan penuh setia membantu penjajah menguasai kekayaan alam tanah air dan menumpaskan gerakan rakyat yang mahukan kemerdekaan.

Pada kedua-dua sifat di atas ada penerus masing masing mengikut keadaan, syarat sejarah dan kesedaran yang berbeza. Dalam masyarakat kita hari ini siapakah yang mewarisi Tok Janggut dan siapa pula yang mewarisi perwira yang sedang berkawal itu? Jawapannya ada pada anda sendiri dan sudah pasti berkait rapat pada daya fikir dan kesedaran anda.

 Mungkin ada antara kita merasa ini masalah sejarah, masalah yang lepas. Memang pendapat itu tidak salah, akan tetapi masalah ini bersangkut paut dengan hala tuju masyarakat kita. Golongan mana yang mengusai kekuasaan politik akan membentuk masyarakat yang berlainan, akan mengisi kemerdekaan dalam corak yang berlainan.


Ulasan

Tanpa Nama berkata…
Tuang presideng pas dalam belakang tabir bersama UMNO adalah bekerjasama dengan penjajah UMNo sianak didik penjajah dan kami rkyat marhaen adalah pejuang rakyat.
Tanpa Nama berkata…
biar jadi Jebat derhaka dari jadi Tuah tak bertuan......

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895