UCAPAN KAWAN INDRADJAYA DI MAJLIS MEMPERINGATI ULANGTAHUN PERTAMA PEMERGIAN KAWAN CHEN PING


Kawan-kawan dan sahabat-sahabat yang dihormati,

Harini, kita memperingati ulangtahun pertama wafatnya mendiang Kawan Chen Ping, Setiausaha Agong PKM dan pemimpin kita yang tercinta.

Kawan Chen Ping adalah seorang yang rendah hati dan berhati-hati,  memandang kawan dan sahabat sekeliling secara sama rata, hidup sederhana, memandang berat penyiasatan dan pengkajian, memandang berat orang bawahan dan suka membaca. Inilah Chen Ping yang saya kenal.

Sudah tentu, Chen Ping adalah manusia biasa, bukannya nabi atau dewa.

Chen Ping dilahirkan di Sitiawan, Perak pada 19 Oktober tahun 1924. Menjadi calun anggota parti PKM pada Januari 1940 dan menjadi anggota rasmi PKM pada bulan Julai tahun yang sama.

Setelah Jepun menceroboh Malaya, Chen Ping diarahkan memimpin pasukan gerila anti-Jepun di Perak. Melalui pertempuran-pertempuran yang dahsyat dan luarbiasa susah-payahnya, pasukan gerila anti-Jepun di Perak beransur-ansur berubah menjadi salah-satu kekuatan bersenjata PKM yang paling besar, paling kuat dan paling berkesan di seluruh Malaya.

Pada bulan Disember tahun 1943, Chen Ping bertanggungjawab mengatur “Perundingan Belantan” yang kemudiannya menghasilkan perjanjian  antara PKM dengan pihak wakil tentera British. Dengan demikian, British secara rasmi telah mengesahkan dan mengakui kewujudan PKM serta kekuatan bersenjatanya.

Perang anti-Jepun di Malaya adalah medan perang utama ke 2 Perang Anti Fasis Sedunia di kawasan Asia.  Rakyat Malaya serta Tentera Anti Jepun pimpinan PKM telah memberikan sumbangan penting terhadap kemenangan Perang Anti Fasis Sedunia.

Setelah menangnya Perang Anti Jepun, sesetengah komander utama Tentera Anti Jepun pimpinan PKM, termasuk Chen Ping sendiri, pernah dianugerahkan pingat dan kepujian daripada pihak kerajaan British. Mereka adalah hero anti Jepun yang diakui British di masa itu.

Pada bulan Mac tahun 1947, Chen Ping dipilih sebagai Setiausaha Agong PKM.

Akan tetapi, seiring dengan semakin meningkatnya kesedaran rakyat dan gagah-perkasanya kekuatan rakyat, penjajah British semakin merasakan ancaman kekuatan-kekuatan kiri terhadap kekuasannya.
Maka, kaum penjajah telah menggerakkan jentera perangnya dan mengambil semua bentuk cara penindasan. Mereka telah mengisytiharkan apa yang disebut Undang-Undang Darurat, mengharamkan semua pertubuhan dan parti politik yang progresif, menangkap semua tokoh-tokoh yang progresif dan lain-lain lagi, memaksa PKM pimpinan Chen Ping mengangkat senjata, melawan perang  kontrarevolusioner dengan perang revolusioner.

Semenjak itu, hero anti Jepun berubah menjadi “anasir pengganas” yang terlaknat dan tak terampunkan di kacamata British.

Walaupun Perang Pembebasan Anti-British PKM  pimpinan Chen Ping telah memberikan sumbangan penting yang tak ternafikan kepada tercapainya kemerdekaan Malaya tahun 1957, akan tetapi, demi memelihara kekuasaan mereka, kelas berkuasa perlu tetap mendakwa Chen Ping dan PKM yang dipimpinnya sebagai “pengganas”.

Pada 2 Disember tahun 1989, melalui perundingan yang susah-payah, Kerajaan Malaysia, Kerajaan DiRaja Thailand dan PKM telah mencapai persetujuan damai. Mendiang Kawan Chen Ping, sebagai Setiausaha Agong PKM, adalah penandatangan utama pihak PKM. Kerajaan DiRaja Thailand dan PKM telah dengan setianya melaksanakan berbagai ketetapan dan kewajiban yang ditentukan dalam persetujuan damai tersebut. Manakala pihak Kerajaan Malaysia secara terang-terangan melanggar sesetengah fasal utama persetujuan damai tersebut, dengan demikian, mereka telah memecahkan rekod dengan melanggar perjanjian antarabangsa.

Semasa hidup, mendiang  Chen Ping dilarang balik ke Malaysia, setelah meninggal dunia, abunya pun dilarang masuk Malaysia! Mana kebenaran? Mana keadilan? Mana peri kemanusiaan?

Kita adalah kaum optimisme. Kita yakin penuh bahawa mata massa rakyat adalah cerah! Mereka yang sengaja memutar-belitkan fakta sejarah dan kenyataan akhirnya akan mengangkat batu tapi tertimpa kakinya sendiri. Rakyat tidak dapat ditipu selama-lamanya, sejarah dan kenyataan tidak dapat disembunyikan selama-lamanya!


Akhirnya, benarkan saya memetik 2 ayat daripada Hajat Terakhir Saya tulisan mendiang Chen  Ping sebagai menutup warkah ini: “Saya hanya ingin dikenang sebagai seorang manusia yang baik, yang sanggup mengisytiharkan kepada dunia bahawa dia berani menghabiskan seumur hidupnya demi cita-cita yang dipegangnya, iaitu mewujudkan satu dunia yang lebih baik kepada rakyat jelata.” “Mudah-mudahan, jalan yang saya tempuhi ini akan dilanjutkan dan disempurnakan lagi oleh jenerasi muda. Saya yakin penuh bahawa api perjuangan demi keadilan sosial dan perikemanusiaan tidak akan padam.”

---

尊敬的同志们、朋友们,

今天是我们所尊敬、所敬爱的领袖、我们马来亚共产党总书记逝世1周年。
谦虚谨慎、平等待人、艰苦朴素、注重调查研究、关心下属,好读书,  这就是我所认识的陈平。
当然,陈平是人,不是神。
陈平1924年10月19日生于霹雳州的实雿远。1940年1月成为马共预备党员,7月正式成为马共党员。
日军进攻马来亚以后,陈平受命在霹雳州领导一支抗日游击队,在艰苦残酷的对日战斗中一步步地使霹雳州的抗日游击队变成全马其中一支最强大和卓有成效的马共武装力量。
1943年12月,陈平布置了“不兰丹谈判”,从而达成了马共与英军的协议,正式的承认了马来亚共产党及其武装力量的存在性和合法性。
马来亚的抗日战争,是世界反法西斯战争在亚洲地区的第二主要战场。马来亚人民及其马共所领导的人民抗日军为世界反法西斯战争的胜利做出了重要贡献。
抗日战争胜利以后,马共所领导的人民抗日军的一些主要领导人,包括陈平自己,还曾经获得英国政府颁发的勋章和战功,是英国人承认的抗日英雄。
1947年3月陈平被选为马共中央总书记。
随着人民的觉醒和人民力量的强大,英国殖民者愈来愈感到左翼力量对其统治的威胁。
于是,殖民者举起了战争的屠刀,采取一切镇压手段。他们颁布了所谓的“紧急状态法令”,取缔所有的进步组织和政党,逮捕所有进步人士,等等,迫使陈平领导下的马共拿起武器,以革命战争反抗英殖民主义者的反革命战争。
从此,抗日英雄变成了英国人眼中罪该万死的“恐怖分子”。
虽然陈平领导下的马共抗英民族解放战争为1957年的马来亚独立做出了无可否认的重要贡献,但是,为了维护自己的统治,统治阶级必须把陈平以及他领导下的马共视为“恐怖分子”。
1989年12月2日,马来西亚政府、泰王国政府和马来亚共产党经过艰苦的谈判终于达成了和平协议。身为马共总书记的陈平同志,是马来亚共产党一方主要的签字人。泰王国政府和马来亚共产党都忠实的履行了作为和平协议签署方所应尽的各项规定和义务。而马方,却在一些重要方面明目张胆地违反了和平协议,开创了违反国际协议的先例。
陈平生前不能回马,死后骨灰也不能回马!真理何在?正义何在?人权何在?
我们是乐观主义者。我们始终相信,人民的眼睛是雪亮的,那些蓄意歪曲历史和事实的人将会搬起石头砸中自己的脚。人民不会永远被蒙蔽,历史和事实也不会永远被掩盖!
最后,请允许我引用陈平同志在《我的意愿》中写的两句话,作为这次讲话结束语:“我只希望后人记得我是一个好人,一个可以向世界宣告他敢于穷奇一生追求自己的理想、要为人民创造一个更美好社会的人。”“希望年轻一代会遵循我走过的道路并将它发展完善。我深信社会主义和人文主义的火焰不回熄灭。

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895