APA KATA MAHATMA GHANDI MENGENAI PALESTINE


Konflik Israel Palestin bukan perkara baru, ia sudah berlangsung hampir seratus tahun dahulu. Konflik ini merupakan salah satu dari agenda jahat kuasa-kuasa imperialisme yang mahu membelah bahagi bumi ini mengikut kepentingan mereka. Apapun, itulah sifat sebenar kaum imperialis sebagai tahap tertinggi dari sistem kapitalisme. Yang amat dikesalkan ialah masih ada di antara kita yang tidak dapat mengenal dengan tepat masalah ini, ada yang secara lahirnya menyokong perjuangan adil rakyat Palestin tetapi secara diam-diam bercumbu-cumbuan dengan kaum Zionis Isreal.

Berikut adalah sebuah tulisan dari wall facebook Saudara Aris Awang yang boleh menjadi bahan renungan kepada kita semua untuk memandang konflik ini secara tepat.


BismillahirRahmanirRahim
APA KATA MAHATMA GHANDI MENGENAI PALESTINE 76 TAHUN LALU
Saya cukup bersimpati kepada masyarakat Yahudi. Saya telah mengenali mereka secara rapat ketika di Afrika Selatan. Ada di antara mereka menjadi sahabat sepanjang hayat. Melalui merekalah, saya banyak belajar mengenai penganiayaan disepanjang sejarah kehidupan mereka. Mereka telah pernah ditindas masyarakat Kristian dan pernah diberi perlindungan oleh pihak Kristian dan perkara itu amat dekat dengan jiwa penganut Hindu. Kebenaran agama telah digunakan dalam kedua-dua insiden untuk menjustifikasi amalan berperikemanusiaan dan yang tidak berperikemanusiaan terhadap mereka. Selain daripada persahabatan, Simpati saya kepada masyarakat Yahudi adalah atas sebab keadilan sejagat. 
Tetapi simpati saya tidak membutakan mata saya untuk bersikap adil. Seruan untuk sebuah negara khusus kepada orang Yahudi membuat saya tidak boleh bersimpati. Sebab telah dicari dan rekayasa dalam menafsir kitab mereka sehingga orang Yahudi merasa rindu untuk kembali ke Palestin. 
Mengapa mereka tidak seperti orang lain di muka bumi? 
 
Menjadi warga negara di negara mereka dilahirkan dan di mana-mana negara mereka membina kehidupan mereka? 
Palestin adalah milik orang-orang Arab dalam erti kata yang sama England untuk orang England dan Perancis untuk orang Perancis. Ia adalah salah dan tidak berperi kemanusiaan untuk orang-orang Yahudi merampas hak orang Arab. Apa yang sedang berlaku di Palestin hari ini tidak boleh dibenarkan oleh mana-mana kod etika kemanusiaan..  
Sesungguhnya ia adalah satu jenayah terhadap kemanusiaan apabila bertindak mengurangkan orang-orang Arab dan berbangga agar Palestin boleh dikembalikan kepada orang-orang Yahudi sebahagiannya atau keseluruhannya sebagai negara mereka. 
Sepatutnya adalah lebih baik mendesak diterima sebagai warga negara terhadap orang-orang Yahudi di mana sahaja mereka dilahirkan dan dibesarkan. Individu Yahudi yang lahir di Perancis adalah warga Perancis dengan keadaan yang sama iaitu orang Kristian yang lahir di Perancis juga adalah warga Perancis. Jika orang-orang Yahudi tidak mempunyai negara selain Palestin, apakah mereka bersetuju untuk dipaksa meninggalkan tempat kelahiran mereka dan adakah ia boleh selesaikan masalah? Atau adakah mereka mahu menjadi dua warga negara iaitu negara asal kelahiran dan Palestine? Mereka menangis buaya untuk sebuah negara baru dengan menjustifikasi secara licik peristiwa penyingkiran Jerman terhadap orang Yahudi. 
Akhirnya ... 
Sebuah seruan untuk pendatang Yahudi di Palestin. 
Saya tidak ragu-ragu bahawa mereka telah menafsir secara salah kitab mereka sendiri bahawa Palestin adalah hak mereka tanpa asas geografi. Sebaliknya jika mereka berfikir Palestin dari segi geografi sebagai negara mereka, ia juga salah untuk mereka berlindung di balik bayang-bayang muncung senapang British. Satu amalan agama yang suci tidak boleh dilakukan dengan bantuan senapang dan bom. 
Ya, mereka boleh menetap di Palestin hanya dengan mengubah kebencian kepada belas ehsan masyarakat Arab. Mereka perlu berusaha untuk menarik belas ehsan masyarakat Arab bukan sebaliknya .... 
Mohandas Karamchand Gandhi November 1938
Terima Kasih Penarik Beca kerana memberi link ini.
Nota: Sila baca teks dalam English dilink di bawah untuk lebih jelas maksud yang ingin disampai Ghandi.
http://www.palestineposterproject.org/poster/dying2live-gandhi

Terima kasih Pakteh Aris Awang yang mengizinkan kami copy dan paste siaran facebooknya

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895