MAJLIS MEMPERINGATI 65 TAHUN REJIMEN KE-10
SEMPENA MEMPERINGATI 65 TAHUN REJIMEN KE-10

2 orang anak bekas perajurit menjadi pengacara majlis


Bapa Abdullah C.D. pegawai2 pemerintah Sukhirin
Pada 16 Mei 2014, sebuah majlis sederhana untuk memperingati 65 tahun berdirinya Rejimen Ke-10 Tentera Pembebasan Nasional Malaya telah diadakan di perkampungan bekas perajurit Rejimen Ke-10 di Ban Chulabhorn Patana 12 atau Kampung Perdamaian Sukhirin. Majlis itu dihadiri oleh bapa Abdullah C.D., pegawai pemerintah Daerah Sukhirin, rakan2 dari Thailand dan Malaysia dan bekas komender dan perajurit Rejimen Ke-10 yang menjadi warga kampung tersebut.

Majlis yang sepatutnya dilangsungkan pada 21 Mei itu telah diperawal kepada 16 Mei untuk memberi kesempatan kepada anak2 bekas perajurit iktu serta kerana mereka akan meninggalkan kampung ke asrama sekolah masing2 pada 18 Mei.
A.D.O, Sukhirin menyampaikan ucapan

Dalam Majlis ringkas itu, Kawan Indradjaya telah menyampaikan ucapan alu-aluan sebagai wakil pihak kampung, A.D.O Sukhirin memberikan ucapan mewakili bahagian pemerintahan daerah, Pegawai Leftenan tentera Thai dan wakil rakan2 dari Malaysia telah memberikan ucapan.

Majlis diserikan dengan persembahan lagu2 Rejimen Ke-10 oleh bekas gerilawan gerilawati. Ketua Kampung Drome bin Za yang mewakili seluruh warga menyampaikan hadiah kepada bapa Abdullah C.D. penaja berserta pimpinan pasukan itu sebagai mengenang sumbangannya dalami membentuk dan mendewasakan pasukan Rejimen Ke-10 sehingga menjadi sebuah pasukan gerila Melayu yang disegani kawan dan lawan.
Kawan Indradjaya menyampaikan ucapan


Mengikut jadual, persembahan acara kesenian itu akan disambung dengan persembahan wayang kulit dari kumpulan Dek Leh Telok Hala. Akan tetapi jadual itu terpaksa dibatalkan pada malam pertama kerana gangguan elektrik. Walau bagaimanapun persembahan itu akan diadakan pada malam berikutnya.
nyanyian dari bekas perajurit


Rejimen Ke-10 sebuah pasukan gerila Melayu yang terdiri dari komander hingga ke perajuritnya terdiri dari putera puteri terpuji bangsa Melayu dirasmikan dalam sebuah majlis khidmat pada 21 Mei 1949 jauh diperdalaman hutan Kerdau, Temerloh, Pahang.

Tulang belakang Rejimen Ke-10 datang dari berbagai aliran Melayu yang berjuang untuk kemerdekaan Malaya daripada cengkaman penjajah Inggeris sepert PKM KMM, PKMM, API.PETA, AWAS, BATAS, Kesatuan Buruh Melayu dan lain2 kekuatan progresif Melayu lainnya.

Rejimen Ke-10 didirikan setelah 11 bulan Undang2 Darurat penjajah British diisytiharkan. Sebelum itu iaitu setelah perisytiharan undang2 darurat, aktivis2 Melayu telah melarikan diri ke hutan belukar untuk mengelakkan tangkapan penjajah. Mereka akhirnya disusun menjadi pasukan gerila Melayu sehingga terbentuknya Rejimen Ke-10.
Ketua Kampung mennyampaikan hadiah kepada bapa Abdullah C.D.

Misi utama Rejimen Ke-10 ialah meneruskan tradisi perjuangan mulia pahlawan agung bangsa Melayu menghalau penjajah British keluar dari bumi Malaya dan untuk kemerdekaan seratus peratus tanah air dan bangsa.

Tambahan maklumat sila ke


ABDULLAH C.D. DAN KESATUAN BURUH (5)
REJIMEN KE-10 TPNM
KAMPUNG LUBUK KAWAH SEBUAH BASIS MERAH KECIL YANG ULUNG DI DAERAH TEMERLOH
63 TAHUN SILAM BARISAN TANI MALAYA
Ibu Zaleha - Ketua AWAS Lubuk Kawah
Wawancara dengan Abdullah C.D.
Dr. Burhanuddin – Pejuang Nasional Yang Agung

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895