BELASUNGKAWA MENDALAM ATAS PEMERGIAN RAKAN-RAKAN SEPERJUANGANKawan Ahtie(Banglang)


Kawan Ahtie

Kawan Ahtie, warga Kgampung Perdamaian Banglang meninggal pada 23 Januari, upacara pengbumian diadakan di Yala, Thailand. Beliau telah menghabiskan hari hidupnya demi usaha revolusi ketika 86 tahun.

Ahtie, lahir pada 1929 di Teochew, China. Pada 1934. dia mengikut ayahnya berpindah ke Malaya dan tinggal di Gurun, Kedah. Setelah Jepun menduduki Malaya pada  1941, Ahtie menjadi penyampai maklumat dan kemudian menjadi perajurit Tentera Anti-Jepun. Setelah Jepun menyerah kalah, Tentera Anti-Jepun di-bubarkan, dia balik kampung menjadi rakyat  semula. 

 Ketika Perang Anti-British meletus pada 20 Jun 1948, dia masuk Tentera Pembebasan menjadi perajurit. 1951, dia menyusun lasykar rakyat di Gurun dan melakukan beberapa kali pertempuran. 1952 menyertai banyak kali pertempuran. 1953 menjadi ahli PKM. Dia pernah bertugas sebagai pengawal kepada Chin Peng, AhYan, Ah He, Abdullah C.D. dan Rashid Maidin.

Setelah Rundingan Baling 1955, dia menyertai banyak kali pertempuran. Dekad 1960-1970-an, dia bertugas dalam badan pengarah unit penyusun massa Kawsan Tiga; menyertai banyak kali pertempuran dan pernah luka parah. Setelah penandatanganan Persetujuan Damai Hadyai, beliau tinggal menetap di Kampung. Perdamaian Banglang dan menghabiskan hari tuanya. Dia adalah seorang pejuang revolusioner yang telah membaktikan seumur hidupnya kepada usaha parti dan  rakyat. 

 Kawan Jianqiang (K Lumpur)


Kawan Jianqiang 


Kawan Jianqiang meninggal pada 11 Februari, menghabiskan seumur hidup revolusionernya ketika 78 ta-hun. Upacara pengebumian diadakan pada 13 Februari.

Jianqiang (nama benarnya Zhou Yuzhen) lahir pada 1 Jun 1941 di Johor. Setelah bersekolah sampai darjah tiga dia berpindah ke Kuala Lumpur. Lepas kelulusan darjah 6 dia berhenti untuk bekerja dan menjadi ahli kesatuan buruh percetakan dan menyetai aktiviti Parti Buruh. Dekad 1970-an, pihak berkuasa bertindak menindas pergerakan progeresif, membuat dia terpaksa masuk hutan menjadi perajurit Tentera Pembe-basan, dan dipindahkan ke Pelatun Ke-5 Rejimen Ke-12 di daerah sempadan Malaysia-Thailand, di  sana dia mengikuti kursus perajurit baru. Setelah tamat kursus dia dipindahkan ke Kawasan Tiga untuk bertugas. 1980, dia dipindahkan ke Kawasan Khas dan bertugas hingga penandatanganan Persetujuan Damai Hadyai. Lepas itu dia berpidah ke Kampung Perdamaian Banglang dan giat menyertai kerja pembinaan kampung itu.

Jianqiang kembali di Malaysia pada Mei 1992 dan duduk menetap di Kuala Lumpur, dan menjadi penjaja makanan masak. Dengan bantuan dari kaum keluarga, sahabat dan usaha dirinya dia telah menetapkan asas ekonominya. Ketika Persatuan Persahabatan Abad Ke-21 ditubuhkan, dia menjadi ahli seumur hidup dan aktif menyertai pelbagai aktiviti Persatuan.  

Setelah menghidap penyakit barah beberapa tahun lalu, dia menghadapinya dengan optimis dan bekerja terus, sehingga nyawa bernlainya diragus oleh penyakit barah.

Kawan Lei Mucheng (Banglang)

Kawan Lei Mucheng


23 Februari, Kawan Lei Mu-cheng meninggal dunia di Kampung Perdamaian Banglang, 84 tahun. Upacara pengebumian diadakan pada 25 Februari di Yala, Thailand. Ia telah menempuhi kehidupan  revolusionernya yang  ajaib. 

Beliau lahir pada Disember 1930 di China. Masa muda ia telah mengikut ibu bapa berpindah ke Singapura, setelah kelulusan sekolah menengah, dia menjadi guru  dan kemudian guru besar. Pada masa pelajar lagi dia telah menyertai aktiviti  Liga Anti-British. Dekad 1950-an, penjajah British menindas dan menangkap pelajar, guru dan aktivis progresif. Dia meloloskan diri dan bergerak di bawah tanah. Kemudian pihak organisasi memindahkan dia  ke Indonesia. Dalam masa belasan tahun di sana, dia pernah menjadi guru dan menjaja barangan   ke pelbagai rantau.

Dekad 1980-an, rejim Lee Kuan Yew menindas kekuatan kiri, Mu-cheng diberi tugas berat mengalihkan   kader-kader yang berisiko ditangkap, dia berjaya mengalihkan sejumlah kader ke Indonesia. 1964, dia membawa beberapa kawan pergi ke Utara Sumatera untuk mendirikan tumpuan utusan, tapi tertangkap dalam perjalanan dan dipenjarakan 3 tahun lebih.  Kemudian berjaya meloloskan diri dari penjara dengan cara menyuapi wader. Setelah keluar dari penjara, dia ditugaskan membuat kerja ekonomi. Setelah penandatanganan Persetujuan Damai Hadyai, menurut peraturan pihak organisasi, pada  tahun 1992, dia berpindah dan tinggal menetap di Kampung Perdamaian Banglang.  Ketika Syarikat Pelancungan Kampung Perdamaian itu ditubuhkan, dia dipilih menjawat  Pengerusi Lembaga Pengurus. Ketika  Persatuan Rekreasi Warga Emas ditubuhkan, dia dipilih menjawat Bendahari dan giat memberi sumbangan kepada aktiviti Kampung Perdamaian.   Sumber: Buletin Persatuan Persahabatan Abad Ke-21 Malaysia, 30 Mac 2014,    Bilangan 31

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895