KUNJUNGAN RAKAN SEPERJUANGAN DARI KAMPUNG PERDAMAIAN BANLANG

bergambar beramai-ramai dengan Kawan Abdullah C.D.

Pada 20 Mac 2014, sekumpulan rakan seperjuangan dari Ban Chulabhorn Patana 9, Banlang, Banang Star, Yala melawat Ban Chulabhorn 12, Sukhirin, Narathiwat.

KINI DAN SILAM difahamkan kunjungan singkat kawan-kawan ini untuk melepaskan rindu kepada satu-satunya pimpinan tertinggi yang masih ada iaitu Kawan Abdullah C.D. di samping menemui rakan seperjuangan yang lain.

Ban Chulabhorn Patana 9 adalah salah satu dari 4 buah kampung perdamaian yang didirikan mengikut persetujuan perdamaian Hadyai. Awalnya kampung ini dinamakan Kampung Perdamaian 1, tapi pihak tentera Thai menamakan sebagai Ban Rattana Kitti 1. Kemudian kampung ini diletakkan dibawah kelolaan Institute Penyelidikan Chulabhorn, dinamakan Ban Chulabhorn Patana 9. Walau bagaimanapun kawan-kawan di merata tempat masih menamakan kampung ini sebagai Kampung Perdamaian Banlang.

Beberapa kawan dari rombongan ini pernah berkhidmat dan hidup bersama dengan kawan-kawan di Rejimen Ke-10 untuk suatu masa tertentu.
dari kanan: K. Sutan, K. Hatta, K. Bintang

Kawan Sutan pernah datang ke Rejimen Ke-10 pada awal tahun 60-an dan menyertai Sekolah Parti Pertama Utara Malaya yang diadakan di Rejimen Ke-10 pada tahun 1962. Sekolah parti ini disertai oleh Pasukan Organ Khas, Rejimen Ke-12, Rejimen Ke-8, Pasukan Kawasan Khas dan Rejimen Ke-10. Rejimen Ke-10 telah menjadi tuan rumah menanggung segala keperluan sekolah parti tersebut.

Kawan Bintang pernah datang ke Rejimen Ke-10 pada awal tahun 1970-an. Beliau bertugas di bidang perkilangan di samping melakukan kerja2 lain seperti tugas tentera, membuat stor strategik, pekerjaan politik dalam platun, utusan dan lain2. Tugas pokok perkilangan ialah membuat dan membaiki senjata, membuat periuk api dan peralatan ketenteraan lainnya. Beliau meninggalkan Rejimen Ke-10 setelah penandatanganan Hadyai ditandatangani. Suaminya, Kawan Teguh telah meninggal di Kampung Perdamaian Banlang.
dari Kiri: K. Bintang, K. Abdullah C.D. dan K. Kisah
(klik sini)

Kawan Kisah datang ke Rejimen Ke-10 pada tahun2 70-an, berkhidmat sebagai seorang doktor di Rejimen Ke-10. Ketika Kawan Abdullah C.D. jatuh sakit terkena racun, beliau ikut mencurahkan bakti bersama para doktor yang lain. Beliau meninggalkan Rejimen Ke-10 pada akhir 70-an.
K. Usaha bersama K. Abdullah C.D.

Kawan Usaha adalah seorang perajurit yang tekun dan rajin berusaha. Beliau dan adiknya masuk pasukan melalui saluran bawah tanah dan dihantar ke Rejimen Ke-10. Beliau ikut serta dalam berbagai kerja, dalam pasukan juga sebagai penyusun massa. Kemudian beliau ditransfer ke pasukan sesaudara.

Kami kawan-kawan di Kampung Perdamaian Sukhirin mengucapkan berbanyak terima kasih kepada rombongan kawan-kawan dari Kampung Perdamaian Banlang. Semoga Kampung Perdamaian Banlang sentiasa mencapai kekjayaan demi kejayaan dan semoga tali persahabatan rakan seperjuangan sekelas proletar kita kekal abadi.

melawat muzium

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895