VIDEO CATATAN PENGALAMAN ANAK2 MUDA MALAYSIA BERSAMA BEKAS PERAJURIT REJIMEN KE-10

Rejimen Ke-10 Tentera Pembebasan Nasional Malaya ditubuhkan pada 21 Mei 1949 di sebuah hutan Kerdau, Temerloh, Pahang. Anggota utama atau tulang belakang Rejimen Ke-10 adalah aktivis-aktivis progresif Melayu yang menentang penjajah Inggeris dan mendambakan kemerdekaan penuh ibu pertiwi dari PKMM, API/PETA, AWAS, Barisan Tani Malaya, Kesatuan Buruh Melayu dan lain-lain yang berundur ke hutan rimba untuk mengelakkan tangkapan penjajah Inggeris dalam perisytiharan Darurat 1948.

Kewujudan pasukan Melayu ini belum diketahui secara jelas oleh masyarakat hari ini kerana propaganda dan perang saraf penjajah Inggeris dan bonekanya yang telah memberikan berbagai label negatif sehingga tercipta pendapat awam yang serong terhadapnya.

Walau bagaimanapun tidak kurang juga tokoh2 masyarakat yang berpandangan maju dan anak2 muda yang cuba menyelongkar sejarah sebenar pasukan ini.

4 bahagian video di bawah adalah hasil nukilan 12 anak muda Malaysia yang berkunjung ke Kampung Perdamaian Sukhirin di Selatan Thailand di mana bekas anggota Rejimen Ke-10 bermastautin selepas Perundingan Damai 3 pihak di Hadyai pada tahun 1989.


Ulasan

Tanpa Nama berkata…
Hek elleh,, puok puok hk x sekolah je x tau ttg kewujudan segolongan komunis Melayu nih,,,

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895