SUASANA AIDILFITRI 2013 DI KAMPUNG PERDAMAIAN SUKHIRIN
Sebagaimana lazim, hari raya Aidilfitri disambut meriah di Kampung Perdamaian Sukhirin. Menjelang hari raya, anak-anak yang sedang belajar di university atau sekolah menengah akan pulang bercuti , anggota yang bekerja di luar kampung atau sebagainya juga pulang untuk menyambut lebaran yang mulia. Ini menjadikan jumlah penduduk bertambah secara mendadak.

Sempena hari raya Bapa Abdullah C.D. mengadakan rumah terbuka. Rakan-rakan beserta anak-anak cucu bekas perajurit akan berkunjung ke rumah beliau,  anak-anak akan mendapat wang raya. Ini memberikan satu ingatan yang tak terlupakan.

Pihak Masjid Darul Aman juga menyediakan wang hari raya untuk anak-anak setiap tahun. Mereka akan berbaris panjang untuk menerima hadiah tersebut.

Selepas sembahyang Raya, ramai warga yang berasal dari Selatan Thai akan pulang ke kampung halaman masing-masing menemui ibu bapa, datuk nenek dan sahabat handai di kampung masing-masing. Suasana kampung ini akan sunyi. Suasana akan pulih semula setelah beberapa hari apabila warga pulang semula ke Kampung Perdamaian.

Berikut adalah suasana hari raya di Kampung Perdamaian Sukhirin atau Ban Chulabhorn Patana 12 yang dirakam sebentar tadi.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895