MENINJAU SISTEM PILIHANRAYA MALAYSIA DARIPADA PRU KE-13


—Oleh: Cuan — (Sedutan)

Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) pada 5 Mei 2013 disifatkan sebagai kempen pilihan raya yang paling sengit dalam sejarah Malaysia. Keputusannya telah diumumkan bahawa Barisan Nasional (BN) yang memegang tampuk pemerintahan selama 56 tahun memenangi 133 kerusi dari 222 kerusi parlimen, dan mendapat mandat berkuasa dengan kurang 7 kerusi daripada dahulu. Pihak pembangkang iaitu Pakatan Rakyat (PR) memenangi 89 kerusi, bertambah 7 kerusi daripada dahulu.

Menurut pengumuman Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), pengundi biasa kali ini sebanyak 12,885,434 orang, pengundi pos sebanyak 235,826 orang. Pada hari pengundian 5 Mei, sebanyak 11,257,147 pengundi telah keluar mengundi pada 222 kerusi parlimen, kadarnya mencatat 84.84%. Tentang kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pula, 9,742,254 orang telah keluar mengundi, kadarnya mencatat 85.82%. Dalam jumlah undi parlimen, BN memenangi 5,237,699 undi, ketiga-tiga parti dalam PR memenangi 5,624,984 undi. Jumlah undi yang dimenangi PR mengatasi BN sebanyak 387,285 undi; dalam jumlah undi DUN pula PR mengatasi BN sebanyak 365,702 undi. Jumlah undi yang dimenangi BN cuma 47.38% sahaja, tetapi 59.91% kerusi parlimen iaitu 133 kerusi telah dibolotnya. Sebaliknya PR yang memenangi 50.87% undi hanya mendapat 40% kerusi parlimen iaitu hanya 89 kerusi.

Dalam aspek bilangan pengundi purata bagi kawasan kerusi, kerusi yang dimenangi PR purata 77,655 orang, sedangkan kerusi BN purata hanya 46,510 orang sahaja. Dalam 10 kerusi parlimen yang bilangan undinya paling banyak di seluruh Malaysia, kerusi yang dimenangi DAP sebanyak 9 kerusi, sedangkan kerusi parlimen Pekan yang dimenangi Datuk Sri Najib Razak adalah satu-satunya dalam kategori itu, itu pun cuma yang kesembilan terbanyak sahaja. Tentang 10 kerusi parlimen yang paling sedikit bilangan undinya, kebanyakannya adalah kerusi BN menang tipis merangkumi kerusi-kerusi yang dimenangi oleh Datuk Seri Liow Tiong Lai, G. Palanivel dan Pengerusi Biro Profesional Muda MCA, Datuk Chua Tee Yong. Dalam 120 kerusi parlimen yang pengundinya kurang dari 60,000 itu, kebanyakannya iaitu 104 kerusi dimenangi oleh BN, sedangkan cuma 16 kerusi sahaja dimenangi PR. Di antara 102 kerusi parlimen yang pengundinya lebih dari 60,000 itu, 72 kerusi dimenangi PR, cuma 30 keruisi dimenangi BN. Jelaslah kerusi-kerusi yang dimenangi BN adalah kawasan yang bilangan pengundinya agak kurang, manakala kerusi-kerusi yang dimenangi PR adalah kawasan bandar di mana bilangan pengundinya banyak malah ada yang melampaui 100 ribu.

Ciri-Ciri Kempen Pilihan Raya Umum


Dari tinjauan secara teliti didapati beberapa ciri kempen PRU-13 sebagai berikut:

Pertama, ia merupakan pergerakan politik massa yang paling luas dan mendalam dalam sejarah Malaysia. Selama kira-kira dua tahun sebelum PRU-13, khususnya pihak pembangkang dan pelbagai pertubuhan rakyat telah mengemukakan pelbagai tuntutan dan mengadakan pelbagai perhimpunan, membentangkan kepentingan dan kehendak rakyat semua lapisan, di samping itu juga merupakan letusan total ketidakpuasan rakyat terhadap kediktatoran kroni, rasuah, penyalahgunaan kuasa, pencemaran alam sekitar, dasar asimilasi dan perkauman BN yang didominasi oleh UMNO selama 56 tahun itu.

Kedua, semua perhimpunan anjuran segala pertubuhan rakyat dan pihak pembangkang mendapat sokongan padu rakyat yang luas, sering muncul keadaan lautan manusia yang menggemparkan. Tuntutan bersangkutan dengan kepentingan sesuatu kaum, umpamanya mempertahankan pendidikan bahasa Cina, mempertahankan hak tanah adat Orang Asal, menentang peminggiran kaum India, dan tuntutan layanan sama rata kepada sekolah agama Melayu itu, perjuangannya terutama diikutsertai massa kaum itu walaupun ada juga simpati dari kaum lain. Bagi tuntutan yang bersangkutan dengan kepentingan semua bangsa, umpamanya isu-isu menentang rasuah, penyalahgunaan kuasa, kediktaroran kroni, dan pencemaran alam sekitar, menuntut pilihan raya yang adil dan bersih, adalah disokong padu oleh semua kaum amnya dan generasi muda khasnya.

Ketiga, bersatu dalam perjuangan semua kaum dan semuanya bagaikan kaum sekeluarga adalah senario yang mengharukan. Cerita muda mudi Melayu melindungi wanita Cina masuk ke dalam masjid untuk mengelak serangan gas pemetih mata, para belia Cina keluar ke jalanan dengan mengibarkan panji PAS dan melilitkan lambang PAS di kepala, para belia Melayu berarak dengan menjulang panji DAP dan sebagainya tersebar luas dalam facebook. Apa yang susah dicapai dan patut dihormati adalah keinsafan baru kaum Melayu amnya dan generasi muda khasnya, mereka sentiasa menjadi pelopor di hadapan dan tiang seri dalam barisan.

Oleh yang demikian, gimik yang lazim digunapakai golongan pemerintah, iaitu mengalihkan tumpuan perjuangan dengan menghasut konflik kaum itu telah hilang titik tindakannya, senjata saktinya dengan perkauman telah hilang fungsinya.

Keempat, dari mod penentangan awam terhadap pihak berkuasa nampaklah perasaan rakyat yang mendesak untuk perubahan. Banyak pengundi yang merantau di luar negeri berkejar pulang untuk mengundi, orang tua juga mengikut anak mereka keluar mengundi. Perasaan ingin mengubah inilah punca peningkatan kadar pengundian kepada 85% .

Kelima, perbuatan memberi wang dan barang-barang, membeli undi, makanan percuma dilakukan secara terbuka di seluruh Semenanjung. Barisan panjang membawa resit menuntut wang yang dijanjikan kelihatan di kawasan-kawasan yang BN menang dan keadaannya tersiar dalam banyak facebook. Penyelewengan sedemikian itu tidak diambil bena, sekalipun telah dibuat laporan polis atau pun dilaporkan kepada SPR. Maka kedengaranlah kutukan marah berbunyi “pilihan raya yang tidak adil dan kotor. ”

Keenam, gejala ganjil dalam pengumuman: Bagi kerusi-kerusi BN menang diumumkan serta-merta apabila ada keputusannya; manakala kerusi-kerusi yang sudah pasti PR menang itu disekat sehingga dinihari keesokannya baru diumumkan. Sesetengah kerusi kelebihan undi PR tidak banyak itu, akhirnya beberapa peti undi pos dibawa ke mari yang hampir seluruhnya mengundi BN, diubah dan diumumkan sebagai BN menang. Maka pemimpin PR sudah tentu tidak mengakurnya dan mengecam perbuatan itu.

Ketujuh, media baru telah memainkan peranan amat penting. Dalam masa PRU 13, semua media rasmi dan media perdana telah bertindak seperti burung kakak tua menyebut publisiti parti kerajaan, dan hanya melaporkan berita negatif pihak pembangkang malahan memutarbalik atau mereka-rekakan cerita negatif. Akan tetapi kerana wujudnya media baru zaman IT ini, banyak berita sebenar telah dapat disebarkan secepat kilat. Monopoli dan sekatan berita telah dihancurkan, dalam masa singkat saja berita terkini dan pelbagai skandal telah dipaparkan dengan gambarnya sekali, sehingga apa yang sebenarnya mudah diketahui rakyat.
Pelbagai Pihak Tak Puas Hati

Ini memang ada alasannya, kerana semua pihak pun menganggap pihaknya ada harapan besar mengikut keinginan subjektifnya.

Pertama, UMNO tidak puas hati: Kerana UMNO memperalatkan jentera PRU 13 dan membuat rancangan teliti untuk merebut balik dua pertiga kerusi parlimen, bahkan mengambil semula kerajaan Negeri Selangor dan Pulau Pinang. Tetapi ia telah gagal. Walaupun BN berkuasa semula, tetapi kerusinya telah kurang, ia telah kehilangan undi dan sokongan rakyat.

Kedua, PR tidak puas hati. Kerana PR memenangi 51% undi, tetapi kerusi yang dimenanginya kurang dari 50%, kerajaan persekutuan yang nampaknya akan dimenangi itu terlepas. Walaupun PR merebut 20 kerusi dari BN, tetapi telah hilang 15 kerusi yang sedia ada dan telah kehilangan kerajaan Kedah.

Ketiga, pengundi tidak puas hati: Walaupun mereka mencurahkan segala kekuatan menyokong penukaran kerajaan, kadar yang keluar mengundi mencatat 80-90%, tetapi tidak dapat mewujudkan penukaran kerajaan kerana tidak dapat melawan jentera pemilihan yang dimanipulasi oleh pihak berkuasa.

Pencapaian PRU 13 Memang Amat Besar

Jika direnungkan secara tenang, dan ditinjau dari pengelihatan jauh untuk mengenal hakikat perjuangan berparlimen dan kempen pilihan raya, akan didapati pencapaian PRU13 amat besar. Di dalam kempen, rakyat semua bangsa telah mendapat pengajaran yang mendalam dan luas yang tiada tolok bandingnya. Siasah membeli undi dengan membayar wang dan barangan tidak berkesan lagi khasnya di kawasan bandar dan sekitarnya. Keinsafan bangsa Melayu amnya dan kebangkitan generasi muda khasnya telah menempa situasi baru bagi perpaduan semua bangsa, dan memajukan tradisi unggul masa silam di mana rakyat semua bangsa bersatu-padu dalam perjuangan menentang pencerobohan asing dan memperjuangkan kemerdekaan. Demi keadilan, pilihan raya yang adil dan bersih, demi kepentingan bersama menentang rasuah, penyalahgunaan kuasa dan segala kezaliman, rakyat semua bangsa bersatu dan bangkit melancarkan perjuangan. Politik perkauman semakin tidak laku, tipu helah mengadu domba hubungan baik antara pelbagai bangsa dan menghasut emosi kaum semakin tidak relevan.

Tinjauan Kembali Sistem Demokrasi Berparlimen

Jika ditinjau kembali, sistem demokrasi negara kita adalah bersumber dari Britain, mengikut contoh sistem Westminster, iaitu sistem Parlimen British yang ditempatkan di Westminster. Penjajah British terpaksa mengizinkan Malaya merdeka (kemudian menjadi Malaysia) telah menyerahkan kekuasaan kepada ejennya UMNO yang membela kepentingannya, lepas itu Umno mengetuai Perikatan yang terdiri dari UMNO, MCA dan MIC (kemudian menjadi Barisan Nasional). Apa yang dikatakan berbilang kaum berkongsi kuasa rekaan British itu berlanjutan hingga kini. Selama lebih 50 tahun ini ia memanipulasi kekuasaan dengan siasah pecah dan perintah, memainkan emosi kaum dengan menggunakan perbezaan dan kerenggangan di antara pelbagai kaum untuk memanjangkan tempoh pemerintanhan kediktatoran kroninya. UMNO yang selaku dominan pemerintahan itu terus melaungkan “hak istimewa Melayu”, UMNO menganggap ianya sebagai wakil bangsa Melayu dan pembela kepentingan Melayu, tetapi ia telah melaksanakan kawalan dan pemisahan paling ketat ke atas bangsa Melayu. Semua media bahasa Melayu dan media penyiaran telah dikuasai oleh golongan berkuasanya. Hanya setelah memasuki zaman IT abad ke-21, muncul dan majunya internet dan media jaringan, barulah kawalan dan sekatan itu dihancurkan. Setelah itu, barulah komunikasi antara pelbagai bangsa boleh lancar dan diperkuat. Kini generasi muda yang sering melayari media jaringan internet, pengelihatan dan bidang fikirannya semakin meluas, pergaulannya dengan bangsa lain semakin kerap dan mendorong keinsafan baru mereka. Inilah yang membuat gerakan pembaharuan masyarakat negara kita berharapan penuh.

Kekurangan Sejak Pembentukan Sistem Demokrasi Berparlimen


Bagaimanapun kita mesti nampak bahawa sistem yang diwarisi dari Inggeris itu ada banyak kekurangan sejak pembentukannya. Sama seperti kepincangan yang terdedah dalam sistem pemilihan negara-negara Barat, sistem demikian tidak akan dapat memilih pemimpin yang benar-benar berkhidmat pada rakyat, yang sanggup memimpin negara dan rakyat maju ke arah kemakmuran dan kebahagiaan. Maka di dalam parlimen penuh dengan politikus berspekulasi yang fasih berpidato dan bijak main tipu muslihat untuk kepentingan diri. Apa yang kurang ialah politikus yang benar-benar mencintai tanah air dan taat setia pada rakyat. Manakala parti-parti yang bersaing dengan sengit itu selalu menggunakan siasah tidak baik demi menarik undi, malahan meruncingkan perselisihan, memecahbelahkan masyarakat semata-mata untuk ianya boleh memang. Lebih-lebih lagi sistem Parlimen ala Britain telah timbul kepincangan bertubi-tubi setelah dipinda berkali-kali mengikut keperluan golongan berkuasa. Hanya sistem pilihan raya sahaja telah timbul kepincangan seperti ketidakadilan dalam persembadanan semula dan dalam peluang publisiti, membeli undi, mengancam dan mengugut pemilih, adanya pemilih hantu, ketidakadilan SPR, tentera dan polis memihak kepada pihak berkuasa, memanipulasi undi pos dan lain-lain lagi.

Kesimpulan

Peringkat kempen PRU telah berakhir buat sementara, semua parti atau pertubuhan akan merenungkan secara mendalam dan membuat postmertem berkenaan. Jalan pembaharuan masih jauh dan berliku-liku, namun bagaimanapun masyarakat tetap membangun dan rakyat tetap maju. Tugas amat berat yang terbentang di hadapan rakyat negara kita ialah bagaimana mendorong pembaharuan masyarakat supaya keburukan dan kezaliman seperti rasuah, penyalahgunaan kuasa, kroni dan sebagainya selama lebih 50 tahun ini, dan dapat membentuk mod politik di mana rakyat diutamakan, ber-musyawarah secara demokrasi dan

- Dipetik dari Buletin Persatuan Persahabatan Abad Ke-21 Malaysia bilangan ke-28, Jun 2013

Ulasan

Serious Shepherd berkata…
Komen berikut tiada kaitan dengan artikel: Kalau tengah lapang, boleh layan 'trailer' cerita The New Village. Nak keluarkan artikel utk komen, saya cadangkan supaya tunggu filem tu masuk wayang.

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895