KEHIDUPAN GERILA: MAKAN TENGAH HARI YANG ISTIMEWA

Makan Tengah Hari Yang Istimewa

Secebis Cerita Penggempur Ke-5 Menembusi Kepungan

Oleh Liehong. Terjemah: Afandi(catatan pengalaman seorang perajurit baru yang dimuatkan di Buletin Bilangan 28 Persatuan Persahabatan Abad Ke-21 Malaysia, Jun 2013)


Pada April 1974, saya masih sebagai perajurit baru yang masuk pasukan hanya sebulan sahaja, musuh telah menggerakkan hampir sepuluh ribu tenteranya melancarkan serangan ke atas pasukan utama Penggempur Ke-5. Pasukan telah berada dalam perjuangan serius menentang serangan kepung basmi, serangannya hebat, lima kali pertempuran terjadi dalam masa seminggu saja. Pasukan telah kehilangan lebih 20 beg kanvas, kawan yang tercedera hanya boleh dirawat dengan dibalut secara ringkas sahaja.

Anggota pasukan utama sebanyak 29 orang, bekalan makanan dan perubatan sangat sedikit, penderitaan kelaparan, penyakit dan keletihan telah melemahkan tenaga kesemuanya, ini juga menyebabkan perjalanan pasukan makin hari semakin lambat.

Setelah menembusi kepungan musuh dan memulakan perjalanan beredar masih ada sedikit bekalan, mula-mulanya makan pagi setiap orang dicatu tiga sudu beras goreng, tetapi akhirnya bekalan telah kehabisan, hanya boleh mencari pucuk daun dan buah-buahan dalam hutan untuk mengisi perut di sepanjang perjalanan. Pada suatu tengah hari, kami melalui sebidang tanah yang penuh dengan pokok pisang hutan, pasukan kami menyinggah dan berehat di hutan pisang itu.

Arahan “makan tengah hari” disampaikan dari hadapan, kami berasa sangat pelik, masih ada apa yang boleh makan lagi? Ketika itu kawan Xuyeh selaku pengurus bekalan tampil di tengah-tengah barisan dan mengumumkan arahan: “kawan-kawan beregu pergi memotong batang pokok pisang dan mengupas umbutnya untuk makan tengah hari.” Bagi kawan yang telah lama masuk pasukan memang mengerti maknanya, namun bagi saya dan enam lagi kawan yang masuk hanya sebulan sahaja berasa sangat hairan, apakah batang pokok pisang boleh dimakan mentah-mentah? Seorang teman membisik di tepi saya: “macam mana manusia boleh memakan benda mentah? Kan untuk memelihara binatang pun harus dimasakkan terlebih dulu?”

Beberapa jenak kemudian, sedang kami yang baru masuk pasukan ini tercengang-cengang saling pandang memandang antara sama lain, seorang kawan yang masuk pasukan agak lama itu membawa seberkas umbut pokok pisang meletak di hadapan kami seraya dengan penuh perihatin mengajak kami makan. Oh, fahamlah saya, sebenarnya memakan umbutnya yang gebu sahaja, bukanlah memakan batangnya. Ketika itu setiap kawan dicatukan sedikit belacan yang dianggap amat bernilai, maka masing-masing pun mengambil umbut mencolek belacan lalu memakannya. Ketika itu perut saya berkeroncongan kerana kelaparan, saya juga memakan sesuap besar demi sesuap besar, rasanya baik juga.

Saya dapati seorang kawan baru yang berasal dari bandar raya mengerutkan kening dan tercengang-cengang di situ. Dia membisik kepada saya: “Aku tak berani makan.” Keadaanya disedari oleh kawan Yongyuan, dia mendekati kami dan membujuknya secara lemah lembut: “Anda mesti makan, kalau tidak makan mana ada tenaga berjalan.” Sejenak lagi disambungnya secara perihatin: “Anda menganggapnya sebagai daging rebus, mesti boleh makan.” Muka kawan baru itu tersenyum-senyum seraya berkata: “Semua kawan boleh makan, kenapa saya tak boleh1” Dia segera mengambil umbut dan memakannya sesuap demi sesuap.

Keadaan itu memberi kesan dan rangsangan mendalam kepada saya, kita mesti memiliki semangat optimistik sedemikian, dengan ini barulah kita boleh mengatasi segala kesukaran; Perjuangan menembusi kepungan sedang dimulai, perjuangan serius menanti di hadapan, kita mesti ada persiapan fikiran sepenuhnya, dengan ini barulah kita akan mencapai kemenangan terakhir dalam perjuangan amat tajam dan meruncing untuk menembusi kepungan.

Setelah semua kawan sudah kenyang bagaikan kereta penuh diisi minyak, pasukan pun meneruskan perjalanan menuju ke arah tujuan yang ditetapkan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895