EMEL TAKZIAH DARI RAKAN SEPERJUANGAN MENGIRINGI PEMERGIAN IBU SURIANI


Salam sdr,

Saya dah baca laporan di Malaysiakini (BI dan BM) serta laporan di blog MatAmin tentang pemergian Mak Cik Suriani serta menatap gambar2 yang dipaparkan di sana. Amat mengharukan lebih-lebih lagi melihat kawan2 mengiringi jenazahnya dengan mengusungnya ke pekuburan dan enggan membawanya dengan kenderaan. Harap Pak Lah tabah menerima pemergian ini. Begitu juga Karimas dan Anas serta seluruh kawan2 lain.

Begitulah hakikatnya, yang hidup akan pergi menemui Penciptanya apabila sampai masa. Namun, harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan nama. Ibu Suriani meninggalkan nama yang harum sebagai serikandi dan pejuang rakyat yang terbilang! Sekalipun negara tidak mengakui jasa-jasanya khususnya dalam perjuangan melawan fasis Jepun dan penjajah Inggeris, sejarah tetap akan mengukir nama beliau sebagai patriot kesuma bangsa yang berjasa!

Salam takziah yang mendalam kpd Pak Lah, Karimas, Anas dan semua kawan2. Alfatihah!


Bl

21/3/2013

* * * * * * * * * * *


阿都拉‧西迪先生台鉴:

惊悉应敏钦女士(Suriani Abdullah)骤然谢世,本社同人不胜哀悼。应女士一生追求社会正义,为民族解放和国家独立事业,征战疆场数十年,历经艰险,不愧民族女杰,深得各族人民尊敬和爱载.今日溘然长逝,一代英名永垂青史。本社同人于哀悼之余,亦谨向您和您的家属致以亲切慰问,并望节哀顺变。


香港足印出版社全体同人 敬唁


2013年3月21日
阿都拉‧西迪先生台鉴:

惊悉应敏钦女士(Suriani Abdullah)骤然谢世,本社同人不胜哀悼。应女士一生追求社会正义,为民族解放和国家独立事业,征战疆场数十年,历经艰险,不愧民族女杰,深得各族人民尊敬和爱载。今日溘然长逝,一代英名必将永垂青史。本社同人于哀悼之余,亦谨向您和您的家属致以亲切慰问,并望节哀顺变。


足印出版社全体同人 敬唁


2013年3月22日

Terjemahan:

Kami amat berdukacita dengan pemergian Puan Suriani Abdulllah. Puan Suriani telah menghabiskan sepanjang hayat beliau untuk menuntut keadilan sosial, berjuang demi pembebasan nasional dan juga kemerdekaan tanah air. Beliau bertempur di medan perang untuk puluhan tahun, merentasi pelbagai cabaran dan ancaman hebat. Memang beliau seorang pejuang wanita yang hebat, dan mendapat penghormatan dan kasih rakyat berbilang kaum. Permergian beliau hari ini pasti akan meninggalkan namanya yang akan dikenang selama-lamanya.


Selain menyampaikan ucapan takziah, kami juga ingin menyampaikan salam mersa kepada saudara dan keluarga saudara.

* * * * * * * * * * *

Kami rasa amat dukahati diberitahu pemergian Ibu Suriani Abdullah.

Di sini kami menyampaikan takziah kepada kawan Abdullah C. D. yang amat dihormati, Karimas semua keluarga, serta segenap kawan-kawan dan warga Kampung Perdamaian Sukhirin.

Kami dapat mengenal Ibu Suriani Abdullah sejak mula tahun tujuhpuluhan waktu kami masih menjalankan tugas kerja bawah tanah. Dalam masa dahulu empatpuluh tahun lebeh ini, beliau dengan tidak putus-putusnya memberi sokongan-sokongan dan panduan-panduan yang amat bernilai kepada kami.

Jasa serta semagat yang besar dan tinggi beliau tidak dilupakan atau hilang!


JHL

23/3/2013


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895