ALFATIHAH UNTUK KAWAN BUSU

Busu @ Hak Kadir
Kawan Busu telah meninggalkan kita menghadap Sang Pencipta pada 3 November 2012. Allahyarham meninggalkan seorang isteri dan seorang putera yang juga anggota Rejimen Ke-10. Segenap kawan di Kampung Perdamaian Sukhirin tergenang dalam rasa sedih kehilangan seorang rakan seperjuangan. Segenap kawan memanjatkan doa semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham.

Nama asal beliau ialah Hak Kadir, dilahirkan pada tahun 1938 di Kampung Cabang Dua, Tambun Sako (Sega), Daerah Sungai Padi, Wilayah Narathiwat Selatan Thailand. Sebagai petani miskin, beliau kenyang menderita berlapis-lapis penindasan dan penganiayaan yang dihasilkan oleh masyarakat feudal kapitalis.

Tahun-tahun 1950-60-an, masyarakat di kawasan sempadan masih sangat mundur, kehidupan petani amat menderita. Di kampung-kampung wujud genster2 dari golongan orang berkuasa bermaharajalela ke atas rakyat.

Dalam kekacauan masyarakat inilah mucul tentera rakyat Rejimen Ke-10 menyusun kaum tani di kawasan sempadan. Mereka telah memberikan sepenuh sokongan kepada Rejimen Ke-10 sebagai tentera anak mereka sendiri. Seorang antara mereka ialah Allahyarham Hak Kadir @ Busu.

Kesedaran baru kaum tani kawasan sempadan sangat tidak disenangi kaum reaksioner tempatan. Gengster-gengster dari golongan berkuasa tempatan yang didalangi Badan Intelijen Bersama Thai-Malaysia melakukan penindasan kontra revolusioner ke atas kaum tani yang menyokong Rejimen Ke-10. Dalam keadaan inilah, pada tahun 1968 Allahyarham Hak Kadir dan ramai lagi yang seangkatan dengannya secara sukarela menyertai pasukan Rejimen Ke-10 demi membela nasib rakyat kawasan sempadan.

Dalam revolusi yang kusut masai, Kawan Busu telah memperlihatkan semangat perjuangan yang tinggi, bersedia menyumbangkan jiwa raganya demi pembebasan kaum tani dan rakyat tertindas lainnya.

Sebagai seorang anggota Rejimen Ke-10 yang baik, beliau memikul tugas-tugas yang diberikan dengan penuh kesedaran. Ada masa beliau ditugaskan sebagai penyusun massa, ada masa pula bertugas di unit produksi menghasilkan makanan untuk pasukan.

Keistimewaan beliau ialah ramah tamah dan kasih mesra dengan kawan-kawan, bersedia menerima kritik dan bersedia membetulkan kesalahan. Beliau pandai bertukang besi, terutamanya membuat parang.

Selain berjuang keras, beliau juga tekun belajar, dari buta huruf sampai pandai membaca dan menulis. Beliau menjadi mahasiswa yang berjaya di Sekolah Parti Rejimen Ke-10 dan Sekolah Marxis Malaya.

Apabila Rejimen Ke-10 menyusun semula pasukan membentuk 3 kompeni Rejimen Ke-10 pada tahun 70-an, beliau ditugaskan berkhidmat di Kompeni Ke-22 sehingga tercapainya persetujuan damai antara kerajaan Malaysia, Thailand dan PKM pada tahun 1989.

Setelah perang ditamatkan beliau bersama-sama anggota Rejimen Ke-10 yang lain berusaha keras membangun kampung Perdamaian Sukhirin, mengusahakan tanah kebun untuk memenuhi keperluan ekonomi keluarga.


GAMBAR-GAMBAR PENGEBUMIAN ALLAHYARHAM BUSU


Ulasan

Tanpa Nama berkata…
al-fatihah
PARA KESATRIA ABADILAH!!
Tanpa Nama berkata…
Alfatihah
Tanpa Nama berkata…
Alfatihah, semoga rohmu ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895