KAMPUNG SUKHIRIN MERIAH SAMBUT SISWA PSU, ACARA SENI JADI JABATAN SILATULRAHIMKampung perdamaian Sukhirin yang sentiasa damai - gamat malam tadi dengan kehadiran ratusan penduduk kampung bagi meraikan malam kesenian sempena kehadiran kira-kira 60 mahasiswa dari Prince of Songkhla University (PSU).
 
 
Acara malam kesenian ini merupakan sebahagian dari progtam latihan kepimpinan bagi pelajar tahun satu hingga tiga mahasiswa PSU yang terdiri dari pelajar jurusan Pengajian Islam, jurusan Politik, jurusan Sains Masyarakat dan lain-lain.

Persembahan dimulakan oleh anak-anak penduduk tempatan, iaitu acara tarian 'kipas' dan 'payung', sebuah tarian yang menjadi tradisi bagi meraikan tetamu yang datang dari jauh.

Dengan pakaian tradisional Melayu, tarian empat gadis kampung perdamaian Sukhirin turut diiringi oleh muzik latar dengan lagu berirama 'joget' dan 'inang'. Persembahan kira-kira 15 minit mendapat tepukan gemuruh hadirin dan pendudukan tempatan. 


Program kemudian disambung lagi dengan ucapan alu-aluan, ketua kampung Perdamaian Sukhirin, Drome Bin Za yang meraikan kehadian mahasiswa PSU kerana memilih untuk menjadikan kampung ini sebagai lokasi latihan kepimpinan bagi kesatuan mahasiswa PSU. 
 
 

Selain menerangkan asal usul kampung ini. Drome menjelaskan,kedudukan kampung Sukhirin yang berada dikawasan pedalaman, bukan penghalang bagi penduduk di empat wilayah selatan Thaiiand untuk menjalinkan hubungan silaturrahim. Kampung Perdamaian Sukhirin, atau nama rasminya, Ban Chulabhorn Patana 12 adalah pemenang anugerah penjagaan hutan kampung (communal forest) kategori wilayah selatan Thailand.

Malah kampung ini juga dicalonkan untuk menerima anugerah 'Kampung IT', iaitu hadiah bagi kerajinan merakam sejarah dan aktiviti kedalam internet. Kampung Perdamaian Sukhirin merupakan perintis bagi empat wilayah selatan Thailand.

Justeru, perkongsian pengalaman, kemahiran dan idea bersama mahasiswa PSU melalui pertemuan dan latihan kepimpinan di kampung ini akan memberi manfaat kepada kedua-dua pihak, iaitu kesatuan mahasiswa di PSU dan penduduk kampung Sukhirin. 


Acara kesenian disambung semula dengan persembahan sketsa 'Rejimen ke-10', sebuah kombinasi tarian, lagu dan teater. Kali ini anak-anak lelaki penduduk kampung Sukhirin pula menyampaikan pertunjukan.

Dengan pakaian istiadat Rejimen ke-10, tiga jejaka 'berkawad' diatas pentas, memberi tabik 'hormat' kepada tetamu dan menyanyikan lagu 'Barisan Gerila Malaya' diirimgi muzik rentak 'march' yang bersemangat. 

Paling ditunggu-tunggu, giliran dari tetamu sendiri untuk menyampaikan persembahan dikir barat, iaitu sebuah kesenian yang sinonim dengan penduduk Pattani dan selatan Thailand.

Kali ini, anak-anak kecil dari Kampung Sukhirin turut bersama mahasiswa PSU menyanyikan tiga buah
lagu. Menggelarkan kumpulan tersebut sebagai 'Lanas'. gelagat 'tukang karut' mencuit hati dengan lirik-lirik lucu yang spontan. 


Acaca malam kesenian tamat kira-kira jam 10.30 malam, selepas tayangan dokumentari 40 minit mengenai sejarah kampung perdamaian Sukhirin. Mahasiswa PSU turut mengambil peluang bergambar bersama penduduk kampung untuk disimpan didalam memori sejarah. 
 


Ketika ditemui, rata-rata peserta program dan penduduk kampung gembira dengan acara malam kesenian tersebut.

Lukman, mahasiswa tahun tiga jurusan Pengajian Korea ketika ditemui berkata bahawa beliau gembira dapat bersama penduduk tempatan dalam aktiviti seperti dan merancang untuk mengadakan latihan kepimpinan, motivasi dan lawatan sejarah lebih kerap ke kampung ini.

Lukman, yang menjadi 'tukang karut' kumpulan dikir barat 'Lanas' pada malam kesenian itu menjelaskan, acara kesenian dam kebudayaan merupakan kaedah terbaik mengenali kelompok orang Melayu di seluruh Nusantara, kerana masing-masing ada identitinya yang tersendiri. 
 


Seorang lagi mahasiswa, Sakariya, pelajar tahun akhir jurusan Pengajian Melayu berkata, lawatan ke kampung Sukhirin membuka jalan bagi kajian sosial Melayu yang penting, berikutan kedudukan kampung, latar masyarakat dan peranannya dalam kebudayaan Melayu di selatan Thailand. 
 


Sakariya yang pernah melawat beberapa negara di Asia Tenggara, antaranya Malaysia, Indonesia dan Singapura berkata, perbezaan loghat bahasa, kebudayaan dan pengalaman sejarah orang Melayu di Nusantara sebenarnya adalah khazanah yang perlu dirakam dan dikongsi bersama penduduk di selatan Thailand. 
 


Sebagai pemula kepada program tiga hari ini, iaitu dari 20 hingga 25 Oktober 2012 ini, diharapkan mahasiswa PSU dan penduduk di kampung Sukhirin lebih mengenali sesama mereka dan menjadikan pertemuan begini sebagai jambatan persaudaraan dan perhubungan pada masa akan datang. 
 
Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895