PKM DAN MASALAH AGAMA

Demi kepentingan mempertahan kuasa dan menipu rakyat semua kaum, penjajah British dan kerajaan UMNO Barisan Nasional telah melemparkan seburuk-buruk tuduhan terhadap PKM dan Rejimen Ke-10 yang berjuang di bawah lambang PKM (Parti Komunis Malaya) dan TPNM (Tentera Pembebasan Nasional Malaya). Satu propaganda jahat yang masih lagi mendalam di dalam fikiran sebahagian rakyat kita ialah 'komunis tidak beragama'.

Fitnahan yang dilemparkan sejak tahun 1948 ini samalah dengan fitnahan yang dilemparkan Kerajaan Barisan Nasional terhadap barisan pembangkang hari ini. Untuk lebih detail mari kita melihat dokumen asli pernyataan PKM yang dikeluarkan pada 29 April 1985 yang bertajuk BERJUANG DEMI MEWUJUDKAN PROGRAM KHUSUS MASA SEKARANG.

Dasar PKM ialah menghormati kebebasan rakyat semua bangsa untuk menganut agama. Kepercayaan agama di kalangan massa mempunyai punca masyarakatnya yang mendalam. Kebebasan ini mesti dihormati. Hak penganut agama bagi melakukan kegiatan agama harus dibela. Dasar parti kita ini ditegakkan di atas dasar asas pandangan ilmiah Marxis yang kukuh. Dasar ini sekali-kali bukanlah satu siasat.

Dalam masalah agama, anggota PKM mengikuti garis massa parti dan menyertai kegiatan agama massa bangsanya sendiri. Komander dan perajurit Tentera Rakyat Malaya pula mempunyai kebebasan melakukan kegiatan agama dan beramal ibadat.


Pernyataan JKP PKM untuk Merayakan Ulangtahun Ke-55 berdirinya PKM (29 April 1989) BERJUANG DEMI MEWUJUDKAN PROGRAM KHUSUS MASA SEKARANG yang diterbitkan Pejabat Kebenaran

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895