PERBUALAN TENTANG KEDAULATAN NEGARA DAN HAK ASASI MANUSIAOleh Cuan.     Sedutan Terjemahan Afandi
Dalam perhubungan antarabangsa kontempolari, kedaulatan negara adalah kewibawaan tertinggi, prinsipnya prinsip undang-undang antarabangsa yang diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa. Pertama kewibawaan tertinggi di dalam negeri dan kedua kewibawaan bebas di luar negeri, inilah dua cirinya. Yang pertama bermakna negara berdaulat mentadbirkan urusan dalam mengikut kehendaknya sendiri; yang kedua bermakna di dalam perhubungan antarabangsa tiada apa-apa kewibawaan yang mengatasi kewibawaan negara, negera adalah bebas sepenuhnya melaksanakan kuasanya tanpa diganggu gugat sebarang kuasa asing.

Kedaulatan adalah atribut asas yang memang wujud dalam negara, negara tidak akan wujud jikalau tiada kedaulatan. Menafikan atau memperhina kedaulatan adalah perbuatan hegemoni. Ketika negara menggunakan kedaulatan ia juga berkewajipan menghormati kedaulatan negara lain, tidak boleh mencampurtangan urusan dalam negara lain, ini adalah undang-undang dan persetujuan antarabangsa.

Konsep hak asasi manusia yang terawal dalam Petisyen Hak 1628 dan Perakuan Hak England 1689 telah menetapkan perlindungan undang-undang bagi hak kebebasan individu. Perisytiharan Kemerdekaan Amerika Syarikat (A.S.) 1776 buat julung-julung kali memastikan prinsip Hak Semulajadi dan Kedaulatan Rakyat. Manakala Deklarasi Hak Asasi Manusia dan Warga Negara Perancis yg diluluskan pada 1789 dijadikan sebagai mukadimah Perlembagaan Perancis pertama telah memastikan prinsip hak asasi manusia dengan bentuk perlembagaan, maka Deklarasi itu digelar sebagai Kanun Hak Asasi Manusia Pertama.

Tentang penggubalan undang-undang hak asasi manusia, pada umumnya mulai selepas Perang Dunia I. Ini disebabkan serentetan pencabulan hak asasi manusia yang serius telah terjadi dalam masa perang dan selepas perang. maka muncullah konvensyen dan ketetapan perlindungan bagi hak asasi manusia antarabangsa. Dalam Perang Dunia II, keganasan fasis Jerman, Itali dan Jepun yang bertindak sewenang- wenang mencabul hak asasi manusia, melakukan pembunuhan beramai-ramai itu telah menimbulkan kemurkaan rakyat sedunia. Maka perlindungan antarabangsa ke atas hak asasi manusia menjadi tugas yg ditanggung masyarakat antarabangsa.

Piawai asas hak asasi manusia antarabangsa. Dalam Piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) 1945 julung-julung kali ditetapkan Hak Asasi Manusia, menandakan menghormati hak asasi dan kebebasan manusia adalah satu asas tujuan PBB. Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat 1948 diluluskan oleh PBB, hak asasi manusia dijadikan matlamat perjuangan bersama sejagat.

Hak asasi manusia bukan semata-mata sebagai urusan dalam negeri, perkembangan dan evolusinya telah memberikannya sifat antarabangsa dan dilindungi undang-undang antarabangsa, negara seharusnya berkewajipan dan komitmen menjamin hak asasi manusia.

Hubungan antara kedaulatan negara dan hak asasi manusia bersifat kesatuan dialektik. Kedua-duanya adalah prinsip dan komponen penting dalam undang-undang antarabangsa.

Berdasarkan Piagam Hak Asasi Manusia dan ketetapan Piagam PBB, hak asasi manusia dan perlindungannya adalah komponen penting undang-undang antarabangsa. Pertama, negara tidak boleh memungkiri kewajipan yang ditetapkan dalam perjanjian hak asasi manusia antarabangsa yang mesti ditaati. Kedua, negara tidak boleh mengambil perlindungan hak asasi manusia antarabangsa sebagai dalih untuk secara biadab menceroboh atau mengintervensi urusan dalam negara lain, atau melakukan jenayah mencabuli hak asasi manusia yang dianggap serius oleh masyarakat antarabangsa.

Badan utama perlindungan hak asasi manusia ialah negara. Negara bukan saja secara langsung menggubal akta hak asasi manusia dalam negeri, bahkan berkewajipan menyerap undang-undang hak asasi manusia ke dalam akta hak asasi manusia dalam negeri.

Sejarah membuktikan bahawa tiada kedaulatan akan tiada hak asasi manusia. Sejak penjajah Barat mencerobohi dan menguasai negara kita, segala hak asasi manusia rakyat kita telah dirampas hampir kehabisan. Pemerintah penjajah boleh bertindak sekehendak hati memungut segala macam cukai-cukai dan levi-levi yang sangat tinggi, merampas tanah milik penghuni, menyeksa kejam, membunuh orang yang berani melawannya; dan melabel patriot yang menentang penjajahan sebagai “pengganas”, Di segi lain mereka memuji algojo yang membunuh patriot sebagai wira. Penceroboh-penceroboh imperialis itu adalah pencabul kedaulatan sekali gus juga menginjak hak asasi manusia.

Pada akhir 1970-an abad lalu, negeri-negeri Barat yang diketuai A.S. menyodorkan slogan “hak asasi manusia mengatasi kedaulatan”. Hakikatnya slogan itu bukan saja tidak dapat dipertahankan di aspek teori, malahan penuh dengan percanggahan. Umpamanya dalam perang Kosovo, walaupun mereka melindungi etnik Albania, tetapi akibatnya telah menyebabkan lebih banyak orang Serbia dibunuh, dipaksa meninggalkan kampung halaman dan merayau-rayau, menyebabkan malapetaka kemanusiaan yg lebih teruk. Pada 2003, A. S. menceroboh Iraq dengan dalil hak asasi manusia, mengakibatkan negara itu menjadi negara yang paling tidak selamat di dunia, dan sebaginya, dan sebagainya.

Yang lebih membuat pihak Barat berasa amat malu adalah “senjata makan tuannya”, apabila Russia meniru idea yang sama dengan Barat (untuk mencegah pembunuhan kaum) dan menggunakan cara yang sama (mengiktiraf kemerdekaan Ossetia Selatan) sebagai tindakan menghukum Georgia, pihak Barat tiada pilihan lain hanya satu konsep “kedaulatan” yang telah lama dicampakkannya dijadikan sebagai senjata balasan, inilah senjata makan tuan namanya.

Mereka yang meuar-uarkan “hak asasi manusia mengatasi kedaulatan” itu hanya menghendaki orang lain melepaskan kedaulatan, tetapi yang dilaksanakannya adalah hegemoni seratus peratus, kapal perang, kapal pembawa pesawat dan pelbagai pesawat perangnya merayau-rayau ke seluruh dunia untuk mengancam atau mengajar sesiapa yang berani melawannya. Askar-askarnya sewenang-wenang membuat jenayah merogol, membunuh, menyeksa banduan, mencabul kehormatan rakyat, menghina agama bangsa lain dan sebagainya, tetapi A.S. mempertahankan bidang kuasa luar wilayahnya, tidak membenarkan kerajaan negara yang didudukinya menyoal siasat askarnya yang membuat jenayah. Jelaslah apa yang diutamakannya hanya hegemoni sahaja.

Dalam menghadapi hakikat begini, apa yang harus dilakukan oleh rakyat? Yang paling praktik adalah menerusi keinsafan rakyat, bangkit berjuang untuk mengubah negara menjadi badan pentadbiran yang kuat melindungi hak asasi manusia. Kalau tidak, kepentingan dan hak asasi rakyat sendiri sudah tentu akan tidak dapat dilindungi .

Dipetik dari: Buletin Persatuan Persahabatan Abad 21 Malaysia,Bilangan 23

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895