KAMPUNG PERDAMAIAN TERIMA HADIAH DARI MANTAN PERDANA MENTERI THAILAND


Kampung Perdamaian Sukhirin atau secara rasminya disebut Ban Chulabhorn Patana 12 adalah sebuah kampung yang dibangun untuk bekas perajurit Rejimen Ke-10 setelah menamatkan perjuangan bersenjata di bawah perjanjian perdamaian 3 pihak pada tahun 1989.
Ketua Kampung Perdamaian menerima hadiah dari Mantan PM Thai Mr. Anan


Keistimewaan anggota kampung ini ialah mencintai hutan rimba atau alam semula jadi. Ketika dalam perjuangan bersenjata mereka memelihara hutan rimba daripada diceroboh oleh pembalak2 dan lain-lain agar kawasan hutan yang luas  bersambungan dari sempadan Thailand ke Malaysia terpelihara.  Kini setelah mendirikan kampung halaman mereka tetap memelihara hutan rimba sebagai khazanah alam yang amat berharga.

Atas sebab-sebab tersebut, Kampung ini telah menerima hadiah di bawah gerakan bumi hiijau yang dianjurkan oleh syarikat Petroleum Thailand (PTT).  Mantan Perdana Menteri Thailand, Encik Anan telah menyampaikan hadiah tersebut kepada kumpulan dan individu yang terpilih. Kampung Perdamaian Sukhirin adalah satu-satunya kampung dari Wilayah Narathiwat yang mendapat hadiah tersebut .
Rombongan dari Sukhirin bergambar di depan pejabat PTT di Bangkok, Thailand

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895