HARI PENUBUHAN TPNM 1 FEBRUARI


Hari ini pada 1 Februari 1949, Jawatankuasa Pusat Parti Komunis Malaya telah merasmikan penubuhan Tentera Pembebasan Nasional Malaya (TPNM) dan Markas Agungnya, menetapkan tugas, disiplin dan wajah tentera. Sejak dari itu semua gerilawan gerilawati golongan kiri yang masuk hutan akibat dari penindasan penjajah British pada 20 Jun 1948 disatukan dibawah pasukan tersebut. TPNM adalah sebuah tentera rakyat bentuk baru yang terdiri dari putera puteri terpuji rakyat berbagai kaum Malaya  memanggul senjata  berjuang menentang penjajahan Inggeris untuk kemerdekaan bumi pertiwi dan pembebasan rakyat.

Sejak peristiharan darurat oleh penjajah British, pasukan-pasukan gerila dibentuk secara berturut-turut di berbagai negeri. Dalam masa beberapa tahun saja pasukan gerila TPNM telah berkembang menjadi 12 rejimen. Berbagai negari di Semenanjunag (kecuali Pulau Pinang yang hanya ada pasukan lasak) ada pasukan bersenjata anti-British.

Mengikut perangkaan yang tidak lengkap, dari bulan Jun 1948 hingga Januari 1954, pasukan TPNM telah melancarkan pertempuran dalam berbagai bentuk sebanyak 19,000 kali lebih.

Dalam beberapa tahun setelah diisytiharkan undang-undang darurat, hampir 100 batalion pasukan infantri, pasukan meriam, dan pasukan kereta perisai British yang terlibat dalam perang di Malaya. Mengikut perangkaan yang diperolehi, jentera perang penjajah British terdiri dari 400,000 orang tentera, 77,000 polis dan 320,000 tentera simpanan termasuk AP.

Penjajah British yang terlepur dalam perang rakyat jangka panjang menghadapi pukulan berat dari segi politik, ketenteraan dan ekonomi, akhirnya terpaksa menukar strategi dari kolonialisme kepada new kolonialisme dengan memberikan "kemerdekaan" kepada Malaya pada tahun 1957.

Demi menyambut kemerdekaan yang bakal tiba dan mewujudkan perdamaian dalam negeri, PKM secara inisiatif telah mengadakan perundingan dengan Tunku Abdul Rahman untuk menamatkan peperangan dan mengambil bahagian dalam mengisi kemerdekaan negara. Akan tetapi, Tunku ternyata tidak berniat untuk mencapai persefahaman di meja perundingan. Beliau tetap berkeras mahukan PKM dan TPNM menyerah diri atau dalam erti kata lain mahu meneruskan perang menggantikan penjajah Inggeris terhadap PKM dan TPNM. Dengan itu, berlangsunglah perang dalam negeri selepas kemerdekaan.

Pada tahun 1982, nama Tentera Pembebasan Nasional Malaya telah diubah kepada Tentera Rakyat Malaya (TRM), namun sistem pasukan, disiplin tentera, pakaian seragam dan lain-tidak tidak diubah.

Pasukan TRM telah dibubarkan selepas penandatanganan persetujuan damai 3 pihak Kerajaan Malaysia, Kerajaan Thailand dan PKM pada 2 Disember 1989. Semua alat persenjataan telah dimusnahkan sebagai keikhlasan pihak PKM dan TRM memberhentikan perjuangan bersenjata.LAGU BENDERA TENTERA

Bendera tentera berkibar-kibaran
Memandu kita maju ke depan
Bintang keemasan bertanahkan merah
Rakyat bangun berjuang terus berjuang

Majulah kawan fajar sudah menyingsing
Melawan musuh dengan perwra
Untuk pembebasan nusa serta bangsa
Perjuangan kita pasti berjaya

Kita tentera anak rakyat
Bersatu dan sepakat
Memperjuangkan negara rakyat
Menghalau penjajah dari Malaya
Kibarkanlah bendera tentera
Ke serata pelusuk Malaya

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895