PERUTUSAN TAHUN BARU PERSATUAN PERSAHABATAN ABAD 21 MALAYSIA

Sehari dua lagi, 2011 akan melabuh tirai dalam pekikan lantang sejagat menuntut pembaharuan. Dalam tahun 2012 yang bakal mengganti, insan dan umah berharap agar akan dapat menyongsong suatu zaman serba baru yang lebih bermakna. Pada saat menghantar yang lama dan menyambut yang baru ini, kami dengan takzim mengucapkan selamat Tahun Baru kepada semua rakan seperjuangan lama, sahabat lama, rakan baru serta semua yang berjuang demi mewujudkankan masyarakat yang lebih baik, mudah-mudahan kalian berada dalam keadaan sihat wal’ afiat dan kelancaran dalam segala usaha.

Sepanjang tahun lalu, krisis ekonomi dalam negeri-negeri maju di Amerika dan Eropah berlanjutan selama tiga tahun lebih dan masih tidak namak tanda mereda, malah sebaliknya negeri-negeri Eropah terperlus ke dalam krisi hutang semakin tenat, di hadapan rakyat sedunia, sistem kapitalis itu telah mendedahkan lebih lanjut kepincangan yang membawa maut kepada dirinya sendiri. segala kepincangannya membuat orang lebih mengenali bahawa masyarakat itu bukanlah syurga bahagia. Kelembapan pembangunan ekonomi, ketenatan inflasi, melonjaknya angka penganggur yang dahsayat, kemerosotan kualiti kehidupan, dan bertambah hebatnya polarisasi antara yang kaya raya dengan yang papa kedana, telah menimbulkan ketidakpuasan amat hebat di kalangan rakyat massa. Pergerakan memprotes di mana 99 peratus umat dalam kesusahan menentang satu peratus oligarki yang membolot kekayaan, iaitu pergerakam “occupy” (menduduki) telah menyelubungi negeri-negeri maju.

Sepanjang tahun lalu, kuasa-kuasa hegemoni yang bermaharajalela atas nama nilai univarsal demokrasi dan hak asasi manusia telah menginjak-injak kedaulatan dan survival negeri-negeri yang lemah, secara paksa menukar pemerintah yang tidak mengikut arahannya; kuasa-kuasa itu mengerahkan segala kekuatan untuk memomokkan, memblok, mengepung, menghukum dan mengancam dengan perang terhadap bangsa dan negeri yang berani menetang hegemoninya. Kuasa-kuasa itu juga mengerahkan kekuatan-kekuatan keras dan lembut, secara paksa mengubah alam/dunia Arab dan Islam, mengakibatkan kemusnahan jutaan jiwa, kehancuran negara yang indah permai dan kelenyapan kampung halaman yang bahagia; maruah umah yang soleh dihina dan diinjak-injak dengan serangan pesawat dan roket. Kekuatan-kekuatan dajal itu masih menghasut dan mencucuh api di merata dunia, memperhebatkan pergeseran dan menimbulkan huru hara.

Di pihak lain, banyak negara membangun sedang menyelidik pelan jalan pembangunan yang sesuai dengan keadaan negerinya di sepanjang laluan liku dan selekoh yang tajam. Negara-Negara kumpulan 20 (G20) amnya yang mewakili negara-negara selatan, telah memainkan peranan semakin penting dalam ekonomi sejagat, negeri-negeri China, India, Asean dan lain-lain khasnya sedang mengubah struktor politik dan ekonomi dunia.

Di dalam negeri kita, dari pilihan raya kecil Sarawak pada April hingga ke perarakan Berseh-2.0 menuntut pilihan raya umum yang berseh pada Julai, untuk kesekian kali menunjukkan hasrat kuat rakyat menuntut perubahan, menentang rasuah dan penyalahgunaan kuasa, memperjuangkan demokrasi dan keadilan. Dalam menghadapi trend zaman di mana “akan diubah jika tidak berubah lagi”, Perdana Menteri, Najib Razak telah mengumumkan pemansuhan ISA berupa undang-undang drakonian, membentangkan serentetan plan transformasi yang merangkumi politik, ekonomi, budaya, pendidikan, pentadbiran dan kehakiman, melantangkan suara kononnya “transformasi lebih unggul daripada reformasi”, persis ia sedang menjulang tinggi-tinggi panji trasformasi. Akan tetapi, tema lagu trasformasi itu sentiasa tenggelam dalam lagu lama dan persembahan canggung politik perkauman, autokrasi dan penyalahgunaan kuas dari dalaman UMNO, nampaknya ia tiada niat sebasar zarah untuk berubah.

Namun begitu, laluan bagi rakyat menuntut reformasi masih berhalangan dan lekak-lekuk. Bagimanapun gelumbang demi gelumbang reformasi yang membadai kian kuat menerjah di setiap ruang dalam negeri. Rreformasi telah mejadi aliran sejagat. Rakyat semua bangsa dalam negeri sudah amat kecewa dan putus asa terhadap rejim yang rasuah, kurapsi, autokrasi dan menyalahgunakan kuasa yang memerintah selama setangah abad lebih itu, dan teramat mendambakan perubahan.

Ekonomi negara kita juga mnghadapi jalan sendat, transformasi tidak boleh tidak dilaksanakan jika hendak mengorak langkah menuju ke arah negara maju. Boleh dikatakan bahawa struktor lama tergoyah-goyah dalam ribut bergelora, order baru meronta-ronta dalam kesulitan yang wujud. Akan tetapi, kita tetap yakin akan ramalan dalam peribahasa “air boleh menimbuklkan perahu, namun boleh jua mengaramkannya”. Segala-galanya berpaksikan kepentingan rakyat, kekuatan dan parti yang berjuang demi kepentingan rakyat, pada akhirnya akan memenangi pendukungan rakyat, sedangkan semua golongan yang menjejaskan kepentingan rakyat, memungkiri kehendak rakyat, akhirnya akan disingkirkan oleh rakyat.

Dalam tahun 2012 akan diadakan Pilihan Raya Umum 13 (PRU 13), kita berharap tahun yang baru ini bakal mendatangkan harapan baru dan membuka situasi yang baru.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895