PERSATUAN PERSAHABATAN ABAD KE-21 MALAYSIA MERAYU KERAJAAN TUNAIKAN PERSETUJUAN DAMAI


Kesihatan Chin Peng Diberi Keprihatinan Masyarakat
Kerajaan Didesak Membenarkan Beliau Balik Ke Tanah Airnya

Satu khabar angin “Chin Peng sakit tenat dalam keadaan koma ” disiarkan dalam Sin Chew Daily 1 Oktober, keadaan kesihatannya amat diambil berat oleh masyarakat. Peguam-Peguam yang pernah mewakili Chin Peng segera menelefon menghubungi penjaga Chin Peng, dan menerima telefon Chin Peng menyangkal khabar angain itu. Keesokan harinya 2 Disember, Sin Chew Daily dan media-media lain telah menyiarkan berita menyangkal khabar angin. Diberitakan bahawa Setiausaha PKM, Chin Peng yang kini 87 tahun itu menegaskan beliau tidak sakit tenat, malah berada dalam keadaan sihat。
Peguam Leong kata bahawa dalam telefonnya Chi Ping menyatakan:“Saya tidak sakit, malah berada dalam keadaan sihat, tinggal dalam rumah di Thailand.” Peguam Chan Kok Keong memberitahu Malaysiakini berkata desas-desus mengenai Chin Peng di laporan media adalah tidak betul. "Dia dalam keadaan baik dan tidak dalam keadaan koma seperti laporan beberapa media,” kata peguam itu.

Berkenaan dengan kesihatan Chin Peng, Kata Peguam Chan, meman-dangkan keadaan itu, adalah wajar bagi kerajaan menyemak semula dan mematuhi Persetujuan Damai Hadyai yang ditandatangani lebih 20 tahun lalu. "Saya rasa kerajaan wajar mengkaji semula dan membenarkan dia kembali ke negara ini dan mematuhi apa yang telah ditetapkan dalam persetujuan itu. Chin Peng adalah seorang lelaki tua yang uzur."

Banyak rakan seperjuangan dan kawan karib di Malaysia berturut-turut menyatakan prihatin tulus hati dengan menerusi saluran Kampung Perdamaian di Thailand, dan mengemukakan hasrat pergi mengunjungi beliau, tetapi tidak dapat pergi kerana gangguan banjir teruk di Bangkok. Chin Peng me-nyatakan terimah kasih kepada semua yang memberi prihatin.

Keadaan sakit dan isu per-kembalian Chin Peng ke tanah air diberi prihatin bagitu sungguh-sungguh adalah kerana sumbangan beliau kepada perjuangan anti-Jepun, anti-British dan terwujudnya perdamaian negara kita. Dalam keluaran khas memperingati ulang tahun ke-20 Persetujuan Damai Hadyai, tulisan Zhoutong yang berjudul Tahniah Atas Hari Lahir Chin Peng Ke-85 semoga Beliau Riang Gembira. telah me-rumuskan sumbangan itu sebagai berikut: “Sumbangan anti-Jepun, Anti-British dan Penandatanganan Per-setujuan Damai memperoleh sanjungan amat tinggi; selama 20 tahun lebih ini beliau terlalu ingin pulang, perasaan rindui kampung halaman diberi simpati sejagat.”

Pelbagai Pertubuhan Merayu Kerajaan Agar Membenarkan Chin Peng Kembali Ke Tanah Air.

Pelbagai NGO berulang kali merayu Kerajaan Persekutuan mem-benarkan Chin Peng kembali ke tanah air, agar beliau menghabiskan masa terakhirnya di tanah tumpah darahnya.

Setelah berita ini disiarkann, Pengerusi Pusat Pembangunan Ke-budayaan LLG., Datuk Toh Kin Woon segera menyatakan prihatin kepada Chin Peng dan merayu Kerajaan Persekutuan memenuhi hasrat Chin Peng kembali ke tanah air.

Merayu Kerajaan menghormati Persetujuan Damai Hadyai

Datuk Toh menyatakan kepada Guang Ming Daily bahawa atas nama peribadinya beliau merayu Kerajaan menghormati Persetujuan Damai Hadyai, membenarkan Chin Peng kembali ke tanah air. Pendiriaannya menuntut Kerajaan membenarkan Chin Peng kembali ke tanah air itu tetap tidak berubah dari mula hingga ke akhirnya, dan Kerajaan harus menghormati status Chin Peng selaku warganegara dan mengizinkan beliau kembali ke tanah air untuk menghabiskan peringkat terakhir hidupnya.

Ketua Setiausaha Persatuan Per-sahabatan Malaysia dan China, Tan Kai Hee yang telah dapat berita tentang sakit Chin Peng itu segera menyatakan berharap semoga Chin Peng cepat sembuh.

Persatuan Persahabatan Abat Ke-21 Malaysia dan para ahlinya 
merayu Kerajaan menunaikan Persetujuan Damai

Mantan Ketua Persatuan Persahabatan Abad Ke-21, Neo Kong Hor menyatakan bahawa baru-baru ini Perdana Menteri Najib mengumumkan pemansuhan ISA, seharusnya negara kita menuju ke arah lebih demokrasi, lebih menghormati hak asasi, oleh itu Perdana Menteri Najib diharapkan agar membenarkan Chin Peng kembali ke tanah air. Beliau berkata, dulu Chin Peng berjuang melawan Jepun dan penjajah British, adalah tokoh penting memperjuangkan kemerdekaan. “Chin Peng membaktikan seumur hidupnya untuk tanah air, maka dari sudut kemanusiaan dan politik, sewajarnya Kerajaan membenarkan Chin Peng kembali ke tanah air, agar beliau menghabiskan masa tuanya

Persetujuan Damai denga PKM, tetapi masih bersikap penentang terhadap Chin Peng, ini telah memungkiri semangat perdamaian dalam Persetujuan Damai.

Dan Perhimpunan Agung Ahli Persatuan Persahabatan Abad Ke-21 yang akan diadakan pada 4 Disember akan berbincang dan meluluskan usulan-usulan, antara lain usulan ketiga ialah “Memohon Kerajaan Persekutuan Malaysia menunaikan segala fasal atau klausa Persetujuan Damai Hadyai, dan sewajarnya menerima Ketua Perwakilan PKM, Chin Peng yang selaku seorang daripada penandatangan Persetujuan itu kembali ke tanah tumpah darahnya di Malaysia.”

Chin Peng adalah tokoh penting dalam sejarah Malaysia dan selaku seorang daripada penandatangan utama Persetujuan Damai Hadyai, oleh itu, sekiranya Kerajaan tidak menunaikan Persetujuan, tidak membenarkan Chin Peng kembali ke tanah air, pasti akan menyebabkan umat sejagat dan semua negeri menganggap Kerajaan Malaysia tiada reputasi.

Keinginan Chin Peng

“Saya orang Malaysia, satu-satunya hasrat saya adalah akan meninggal dunia di tanah tumpah darahku ……” demikianlah ujar Chin Peng ketika menerima interviu wartawan Guang Ming Daily pada tahun 2009.

Dan ketika menerima wawancara media, Chin Peng berkata lagi bahawa baliau berhajat menziarah dan memberi penghormatan di depan pusara ibu bapanya, beliau ingin meninggal di tanah tumpah darahnya. konsep etika ini diterima merata-rata masyarakat Cina, sekiranya tidak dapat pulang ke tanah air semasa hidup, maka selepas mati abu tulangnya harus disemadikan di tepi pusara ibu bapa.nya. Jikalau Kerajaan bersikap tidak peduli akan konsep etika sejagat kaum Cina ini, Chin Peng tidak dapat kembali ke tanah air, abu tulangnya tidak dapat disemadikan di tepi pusara ibu bapanya, cuba tanya, bagaimanakah masyarakat Cina akan menilai Kerajaan sedemi-kian, dan adakah rakyat akan menerima golongan berkuasa sedemikian?


Sumber: Buletin Persatuan Persahabatan Abad Ke-21 Malaysia


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895