KENYATAAN EMPAT PERTUBUHAN TENTANG PEMANSUHAN ISA

Kenyataan Empat Pertubuhan Tentang Pemansuhan ISA

Setelah berita pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) tersiar, keempat-empat pertubuhan persa-habatan di mana anggota-anggotanya telah menjadi mangsa kekejaman ISA segera mengeluarkan kenyataan bersama, menunjukkan bahawa ini adalah kejayaan perjuangan gigih jangka panjang rakyat negara kita.

Pada 19 Disember, Persatuan Persahabatan Phoenix, Persatuan Kawan Karib dari tujuh negeri, Yayasan Patriotik dan Perdamaian Malaysia dan Persatuan Persahabatan Abad Ke-21 Malaysia secara khusus mengadakan sidang akhabar di dewan mesyuarat Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur Selangor (KLSCAH)., mengumumkan kenyataan bersama kepada media tentang pemansuhan ISA yang diumumkan oleh Perdana Menteri Dato' Seri Mohd Najib Abdul Razak

Kenyataan Bersama empat Pertubuhan itu diedarkan kepada para wartawan. Kenyataan Bersama itu menegaskan bahawa ISA adalah pengganti kepada Undang-Undang Darurat yang terkenal dengan kekejamannya, yang juga undang-undang drakonian yang bermaharajalela menzalimi banyak insan selama 50 tahun lebih ini. Semua kita memang teramat benci akan ISA itu, kini kita berasa terhibur kerana pemansuhan ISA. Dan akibat ISA inilah yang menyebabkan Setiausaha Agung PKM, Chin Peng difitnah dan tidak dibenarkan pulang ke tanah tumpah darahnya walaupun sudah tua dan uzur. Apa yang harus dimansuhkan itu bukan hanya ISA sahaja, malahan segala peraturan dan undang-undang drakonian pun mesti dimasuhkan, supaya rakyat jelata dihindari dari kengerian undang-undang kejam dan boleh hidup dengan bermaruah.

Ceramah beberapa ketua atau ahli jawatankuasa pertubuhan itu dirumuskan sebagai berikut:

1- ISA sungguh kejam menyeksa aktivis pergerakan buruh, mereka yang memperjuangkan kebajikan kaum buruh ditahan diringkukkan ke dalam penjara gelap, menderita macam-macam seksaan fizikal dan mental.

2– Sudah tentu berasa gembira kerana pemansuhan ISA itu, siapapun akan tak boleh hilang kebenciannya apabila teringat akan seksaan ISA. Kami beribu-ribu orang diringkukkan ke dalam kem tahanan, dikenakan seksaan kejam, mengalami penderitaan fizikal dan mental, ada yang dihinggapi penyakit teruk, ada yang telah cacat cedera, malahan suami isteri dan anak-anak dicerai-beraikan, keluarganya ada yang mati dan ada yang merantau. Kini kita bukan hendak membalas balik, namun bagaimanapun sekurang-kurangnya mesti dipulihkan nama baik dan diberi pampasan sewajarnya.

3– Orang muda yang suka membantu orang lain dan bersahabat dengan banyak kawan, tetapi telah diringkukkan ke dalam kem tahanan dengan ISA, sentiasa dipukul atau ditendang, berturut-turut digiring ke kem tahanan Batu Gajah dan Gementing, Perak, tempoh tahanannya selama 10 tahun, tergolong dalam kumpulan yang terakhir keluar dari tahanan. Kini sudah 20 tahu keluar dari penjara, namun badanya masih penuh dengan luka-luka dan uzur, kena selalu jumpa doktor dan makan ubat dalam jangka panjang. Seorang kawan karib perempuan tua menambah bahawa kaum wanita dalam tahanan juga selalu diseksa dan dihina. Namun mujurnya sanggup bertahan juga berkat perpaduan di kalangan rakan-rakan setahanan, bagaimana pun kini dia sakit di sekujur tubuh, berjalan pun susah.

Didedahkan juga bahawa terdapat berpuluh-puluh ribu orang telah diusir ke Indonesia, India dan China dalam masa Undang-Undang Darurat, Mangsa pengusiran itu mengalami banyak halangan ketika hendak memohon untuk balik melawat sanak saudara. Kemudian sampai masa ISA, bilangan yang diusir ke luar negeri itu telah kurang, tetapi banyak pula yang ditahan diringkukkan ke dalam penjara dalam negeri, kesemua mangsa itu menderita segala seksaan dan kesengsaraan..

Wakil Persatuan Persahabatan Abad Ke-21, Neo Kong Hor menunjukkan bahawa “Kami adalah kumpulan yang kembali ke tanah air dari kawasan basis sempadan selepas penandatanganan Persetujuan Damai, jikalau bukan kerana tiada jalan keluar di bawah penganiayaan ISA pada masa itu, bagaimanalah kami ini akan menceburkan diri ke dalam perjuangan di pergunungan?” Tambahnya lagi “Kami kembali selepas perdamaian secara hormat dicapai, kami berharap dapat nampak negara kita boleh menyongsong trend dunia dan maju seiring peredaran masa. Pemansuhan ISA boleh dikatakan sebagai satu langkah penting menuju ke arah reformasi, dan seharusnya memperlihatkan keberanian yang lebih besar supaya negara mencapai pembangunan, dan kepentingan langsung dan kepentingan jangka panjang rakyat tidak dijejaskan

Anggota Persatuan Persahabatan Abad 21 Malaysia dalam perhimpunan tahunan yang diadakan di Johor pada Disember 2011


Kenyataan Bersama Empat Pertubuhan:
Kenyataan Bersama Kami


Sempena perayaan Hari Malaysia yang hanya mulai diraikan secara rasmi setelah tsunami politik 8 Mac 2008, dalam perayaan yang telah ditundakan selama 40 tahun lebih, pada 16 September, dalam perutusan Perdana Menteri, Najib Razak yang disiarkan menjelang Hari Malaysia, telah mengumumkan pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (ISA), pengumumannya segera tersiar ke sana sini.

Sedia maklum bahawa setelah negara kita mencapai kemerdekaan, ISA adalah pengganti dan lanjutan dari Undang-Undang Darurat yang terkenal dengan ke-kejamannya dalam masa penjajahan British, adalah undang-undang drakonian yang telah dikuatkuasakan secara paksa selama 51 tahun sehingga kini. Rakyat negara ini telah mengalami penindasan kejamnya selama ini, lama sudah berhasrat keras hendak memansuhkannya, dan akhirnya dapat nampaklah pemansuhannya, ini adalah kejayaan perjuangan gigih rakyat negara kita!

Semenjak dari perisytiharan kemerdekaan, kuasa pemerintahan dan hak tafsiran negara kita tidak dapat menghidarkan diri dari dimonopoli oleh golongan yang memiliki hak istimewa yang berteraskan golongan birokrat dan krorinya. Dengan undang-undang drakonian yang berasal dari masa penjajahan seprti ISA dan lain-lain lagi, mereka melaksanakan dasar perkauman, mengaut sumber dan kekayaan negara, menyempitkan ruangan hidup rakyat dan menjejaskan hak asasi dan hak demokrasi rakyat. Oleh itu, bermaharajalela dan bertindak sewenang-wenanglah perbuatan menyalahgunakan kuasa, rasuah, korupsi dan amalan little napoleon. Kini kejahatan itu sudah sampai ke tahap tidak dapat disabarkan lagi oleh rakyat. Aspirasi yang paling dicitakan rakyat jelata luas adalah reformasi politik dan transformasi negara.

Pemansuhan ISA dan pemudahan peraturan permit penerbitan dan sebagainya seharusnya sebagai langkah penting mereformasi sistem politik, pihak kami berharap agar akan disusuli dengan pelaksanaan yang sungguh. Adalah perlu ditegaskan bahawa pemansuhan ISA sudah pun diumumkan, maka sudah tentu mesti memperhentikan semua diayah dan propaganda yang memomokkan dan memburukkan pejuang-pejuang kemerdekaan yang patriotik dan melawan penjajah. Dan pihak berkuasa mesti memulehkan nama baik dan membayar pampasan sewajarnya kepada ribuan tahanan politik yang telah mengalami seksaan kejam fizikal dan mental dalam jangka panjang itu.

Kita berharap supaya mengadakan reformasi dan memansuhkan undang-undang drakonian serta akta dan peraturan yang tidak releven lagi, dan lebih lanjut menggubal peraturan dan rang undang-undang baru yang berakitan, kesemua itu tidak seharusnya dijadikan sebagai tipu helah dan gula-gula pilihan raya umum, sehingga hanya ungkapan sahaja berubah tetapi hakikatnya tetap sama. Hanya dengan bersasakan kemajuan dan hari depan negara serta kepentingan mendesak dan kepentinganjangka panjang rakyat, boleh menjadi pertimbangan akhir bagi reformasi dan tranformasi memansuhkan yang lama dan menegakkan yang baru.

Kita yakin, hanya dengan mengkabungkan tenaga pelbagai pihak bagi menghapuskan halangan yang membendung kemajuan masyarakat yang ditinggalkan dari masa penjajahan, mendorong politik, ekonomi, budaya, pendidikan dan sebagainya oleh transformasi daripada sistem lama yang berupa unitarianisme, diktator, mendominasi, dan memecahbelahkan kumpulan etnik ditransformasi kepada sistem baru kepelbagaian, demokratik, terbuka dan mengukuhkan perpaduan. Dan barulah membawa negara ke laluan makmur dan gagah perkasa.

Persatuan Persahabatan Phonex Malaysia
Persatuan Kawan Karib dari tujuh negeri
Yayasan Patriot dan Perdamaian Malaysia
Persatuan Persahabatan Abad Ke-21 Malaysia

18 September 2011

(sumber: Buletin Persatuan Persahabatan Abad Ke-21 bilangan 22)

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895