PEGAWAI DAERAH JELI MELAWAT KAMPUNG PERDAMAIAN SUKHIRIN

Kampung Perdamaian Sukhirin, 18/11/2011: Satu rombongan kakitangan kerajaan daerah Jeli telah mengadakan lawatan persahabatan Sukhirin - Jeli yang  di pekan Sukhirin. Daerah Jeli di Kelantan , Malaysia dan Sukhirin di Naratiwat, Selatan Thailand merupakan daerah yang bertetangga. Dalam kunjungan persahabatan kali ini, Pegawai Daerah Jeli telah mengambil kesempatan  melawat Kampung Perdamaian atau  secara rasminya disebut Ban Chulabhorn Patana 12. Beberapa tahun lepas, Kampung Perdamaian Sukhirin pernah menjadi tuan rumah bagi pertemuan persahabatan antara kakitangan pemerintah daerah Jeli dengan kakitangan pemerintah daerah Sukhirin.

Dalam kunjungan singkat ini, rombongan Pegawai Daerah Jeli telah diraikan di dewan perhimpunan kampung Perdamaian. Ketua Kampung Perdamaian, Drome Binza telah memperkenalkan sedikit sebanyak latar belakang kampung perdamaian yang bermula dari sejarah penubuhan PKM 1930, peristiharan darurat 1948 , penubuhan Rejimen Ke-10 TPNM pada tahun 1949 sehingga perdamaian yang menamatkan perang dalam negeri antara PKM, Kerajaan Malaysia dan Kerajaan Diraja Thailand 1989. Turut dinyatakan bahawa, masa kini kampung perdamaian memiliki 140 keluarga dengan anggota seramai 500 orang. Mengambil kesempatan ini Pegawai Daerah Jeli telah menyampaikan cenderamata kepada Ketua Kampung Perdamaian.

Walaupun kunjungan ini  selama kira-kira1 jam sahaja, tapi Pegawai Daerah Jeli sempat menziarahi Bapa Abdullah C.D. dikediamannya. Abdullah C.D. menghadiahkan 1 set memoirnya sebagai kenang-kenangan. Sebelum berangkat pulang, rombongan tersebut juga dibawa melawat Muzium Sejarah yang mempamerkan barang-barang kenangan dari pasukan Rejimen Ke-10.

Menurut maklumat yang disampaikan oleh kakitangan Pentadbiran Sukhirin, rombongan tersebut akan makan tengah hari dan sembahyang Jumaat di Pekan Sukhirin. Sebelah petang, mereka akan adakan  sukan persahabatan Sukhirin - Jeli di Pekan Sukhirin.

Pegawai Daerah Jeli diraikan di Dewan Perhimpunan Kampung

Ketua Kampung Perdamaian menyampaikan ucapan

Cenderamata dari Pegawai Daerah Jeli

Melawat Bapa Abdullah C.D.

menerima 1 set memoir dari Abdullah C.D.
isteri Pegawai Daerah Jeli bersama Abdullah C.D.
Melawat Muzium Sejarah

Menurunkan catatan dibuku pelawat muziumUlasan

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895