PERTEMPURAN SG. SEMUR: Massa Digiring Memotong Atap

Massa Digiring Memotong Atap
Perajurit TPNM sedang memasak nasi

Menurut maklumat dari massa, musuh telahpun mengerah massa memotong daun atap koh selama 2,3 hari, kemudian mengangkut daun-daun atap koh itu dengan rakit mengikut jalan sungai. Setelah mendapat maklumat itu, para perajurit dengan riang berkata: “Mari kita serang hendap musuh itu .”

Ya, pertempuran semakin mendekat, kawan-kawan dari markas sudah mulai sibuk. Di tepi setiap batang sungai di situ terdapat regu peninjau kita yang mengamati gerak geri musuh. Kawasan sekitar perkhemahan telah disamar, segala kesan telah ditutup. Kegiatan sehari-hati telah diberhentikan, bunyi dikontrol keras. Siang hari sunyi saja. Setiap hari, belum terang-terang lalat lagi, para perajurit sudah makan kenyang-kenyang menunggu maklumat dari regu peninjau.

Suatu pagi beberapa hari kemudian, kawan-kawan regu peninjau yang mengintai di tepi Sungai Semur dekat khemah mendapati 20 – 30 orang massa, masing-masing dengan sebilah parang terselit di pinggang dan kain semuntal di atas bahu, masuk hutan memotong daun atap koh mengikut jalan denai tepi sungai. Askar musuh yang mengawasi massa itu 40 orang.

Kenapa imperialis British mengerahkan begitu ramai askar mengikuti massa tersebut? Apakah kerana ia takut massa tidak mahu memotong daun atap koh? Tidak. Imperialis British tahu watak massa Ulu Galas. Ia takut mereka berhubung dengan PKM setelah masuk hutan. Jadi lebih selamat jika sejumlah besar askar dihantar mengikuti mereka. Baiklah, biarkan imperialis British bermimpi di siang hari bolong.

Setelah melihat musuh, regu peninjau segera mengutus seorang perajurit ke perkhemahan untuk membuat laporan. Komander mendengar laporan sambil tersenyum-senyum. Topi tenteranya ditolak ke belakang dan nampaklah dahinya yang berkilat. Dia segera mengerahkan Ketua Platun membawa perajurit mengadakan pengintaian.

berdiskusi menetapkan rancangan pertempuran secara kolektif
Askar-askar musuh mengawasi massa berjalan sambil mengherdik-herdik. Kawan-kawan kita pula mengikuti mereka secara senyap-senyap dari belakang. Tibalah mereka di suatu tempat, “Lubuk Ikan Besar” namanya. Bukit bukau di situ penuh dengan pokok-pokok koh, massa pun berhenti. Benggolan musuh mulai membagi kerja. Ada pula massa yang membuat rakit setelah menebang serumpun buluh dan mengerat beberapa batang rotan. Dalam sekelip mata saja, rakitpun selesai dibuat. Askar musuh yang mengawasi massa melompat ke atas rakit. Mereka bermain rakit di tengah-tengah sungai dan bersukaria sambil ketawa terkekeh-kekeh dan berteriak-teriak. Askar-askar musuh yang berada di atas rakit pun melaung-laung, gema pekikan itu berdengung di sana sini. Tanda-tanda ini membuktikan, askar-askar musuh masuh hutan semata-mata untuk mengawasi massa memotong daun atap koh, bukan untuk mengadakan gerakan pengesanan. Kalau begitu, 2,3 hari nanti musuh tentu akan mengiring massa membawa daun-daun atap koh pulang mengikuti Sungai Semur. Kawan-kawan yang mengintip itu berundur secara diam-diam. Mereka balik mengikut jalan asal sambil mencari tempat menyerang hendap. Akhirnya mereka mendapati satu tempat hendapan yang agak menguntungkan di antara perkhemahan dengan Sungai Semur.

Sesampai di khemah, mereka mendapati senapang kawan-kawan sudahpun digosok sampai berkilat. Para perajurit segera mengerumuni mereka dan menanyakan berita. “Tak usah resah,” kata komander seraya tertawa “ada pertempuran yang diidamkan, kajilah dahulu.”
bersambung...
---

Ulasan

Tanpa Nama berkata…
Betul le ni?atau dolah dari novel darah di sungai semur???

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895