PERTEMPURAN DI SUNGAI SEMUR

bendera TPNM/TRM
Sudah banyak diperkatakan tentang Pertempuran Bukit Kepung, Johor. Berbagai pandangan telah dikemukakan oleh berbagai pihak mengikut pandangan politik dan latar belakang pendidikan masing-masing. Mereka yang menerima pengaruh penjajah menganggap sebagai keganasan kerana serangan itu menyebabkan pembunuhan ke atas polis-polis Melayu yang mengawal kepentingan penjajah. Akan tetapi mereka yang melihat dari sudut nasionalisme Malaya melihatnya sebagai perjuangan kemerdekaan kerana pertempuran itu bersifat menyerang kekuasaan penjajah demi menghalau penjajah British dari Malaya. Sebenarnya banyak pertempuran seumpama itu berlaku sepanjang Undang-Undang Darurat yang diisytiharkan British di Malaya. Rejimen Ke-10 dan pasukan-pasukan sesaudara telah melakukan entah berapa banyak pertempuran jaya menyerang kekuasaan Inggeris.

Sempena merayakan 34 tahun berdirinya Tentera Pembebasan Nasional Malaya, pejabat Perajurit Tentera Rakyat Malaya telah menerbitkan cerita pertempuran di Sungai Semur yang berlaku pada tahun 1950. Kerana kisahnya agak panjang, kami akan disiarkan secara bersiri di sini.

PERTEMPURAN DI SUNGAI SEMUR

Ulu Galas Dalam Kancah Perjuangan

Pada penghujung bulan Mac 1950, Kompeni Ke-7, Rejimen Ke-12 TPNM telah melancarkan pertempuran di Sungai Semur, Ulu Galas, Kawasan Gua Musang, Kelantan. Pertempuran yang terkenal itu telah mendapat surat pujian dari Markas Agung TENTERA PEMBEBASAN NASIONAL MALAYA (TPNM).

Ulu Galas dikelilingi oleh bukit bukau, terletak di sempadan Kelantan – Pahang. Di celah-celah bukit bukau itu terdapat sebuah pekan yang bernama Pulai. Sungai Galas yang mencantumkan Sungai Semur dan Sungai Takuse mengalir di barat Pulai, kemudian bengkang bengkok ke utara, melingkari bukit-bukit dan kampung, akhirnya bercantum dengan Sungai Kelantan yang menggelora. Di Ulu Galas hanya terdapat sebatang jalan tanah merah sepanjang 7-8 batu. Jalang yang menghubungkan Pulai dengan Gua Musang itu adalah satu-satunya garis perhubungan rakyat tempatan dengan dunia luar.

Massa Ulu Galas adalah massa revolusioner. Mereka pernah membaktikan sumbangan kepada kemenangan perang anti-fasis Jepun bersama-sama Tentera Anti-Jepun. Setelah Perang Pembebasan Nasionnal Anti-British meletus , ramai belia Ulu Galas menyertai pasukan revolusioner. Pada bulan Julai 1948, tentera kita telah menyerang balai polis Gua Musang, membunuh, mencedera dan menawan semua musuh di situ dan merampas semua senjata mereka. Tentera kita juga menduduki Gua Musang dan kawasan sekitarnya selama seminggu. Maka itu Ulu Galas dianggap imperialis British sebagai duri dalam daging. Untuk menghancurkan desa pergunungan yang revolusioner tersebut, imperialis British dengan ganas menjalankan tindakan-tindakan kejam. Ia bertubi-tubi menangkap massa yang tak berdosa, memusnahkan tanaman-tanaman, membakar rumah-rumah dan akhirnya menganiayai secara kejam dengan menggiring massa ke dalam kem konsentrasi (kampung berkurung). Oleh itu, massa Ulu Galas benci bukan kepalang terhadap imperialis British.

Hati massa Ulu Galas berkiblat kepada PKM dan TPNM. Bila mereka mendapat tahu dari kawan penyusun massa bahawa sebuah pasukan besar akan bertempur di Ulu Galas, mereka pun berusaha sedaya upaya menyediakan makanan untuk setengah tahun lebih di dalam hutan. Sekarang, untuk menyambut pasukan di Tahun Baru Imlek (tahun baru Cina), mereka bukan saja menghantar ayam itik, bahkan juga lembu dan kambing ke dalam hutan.

Pasukan tinggal di sebuah bukit dekat Sungai Semur yang merupakan anak Sungai Galas. Mereka semuanya bekerja keras dengan semangat yang berkobar-kkobar. Setiap hari seseksyen perajurit ditugaskan untuk mengisar padi secara bergilir-gilir. Mereka boleh mengisar 200 gantang padi sehari untuk dimakan dan disimpan. Seluruh pasukan berkawad dan belajar pengetahuan militer dan politik. Tentera dan rakyat Ulu Galas bagaikan ikan dengan air. Dengan bantuan massa rakyat, pasukan kita mengintip di mana-mana untuk mencari peluang bertempur.

Sebahagian besar daripada kira-kira 160 orang askar imperialis British ketika itu ditempatkan di kem tenteranya di Pulai, sedangkan yang sebahagian kecil lagi ditempatkan di Takuse. Sungguhpun massa yang tinggal di sana hanya beberapa ratus orang saja, wanita dan kanak-kaak, tetapi imperialis British masih merasakan sulit untuk menghadapi Ulu Galas yang merah dan mempunyai tradisi revolsuioner itu. Ia merasakan kekuatannya tak cukup. Ia hendak memperbesar kem tentera di Pulai dan menambah jumlah tenteranya. 
bersambung...

Ulasan

Tanpa Nama berkata…
BERAPA JUMLAH RAMD YANG DISERANG HENDAP OLEH PKM?BERAPA ORANG PULA PIHAK PKM YANG MENYERTAI SERANG HENDAP ITU? BERAPA ORANG PULA PIHAK PKM YANG BERJAYA DITEMBAK OLEH RAMD DALAM SERANG HENDAP TERSEBUT?

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895