PATRIOT1957: TUGU NEGARA PENINGGALAN INGGERIS

Tugu Negara, Tugu Peninggalan Inggeris

Apabila disebut Tugu Negara, terpancar difikiran kita bahawa ia adalah sebuah tugu yang dibina untuk memperingati para pejuang yang telah berkorban untuk membebaskan Malaya pada suatu ketika dahulu. Adakah ianya benar-benar sebuah Tugu Negara atau sebuah Tugu untuk memuja pengganas/penjajah Inggeris? Tidak siapa diantara kita yang mengambil peduli pada ukiran wajah ketuju-tujuh patung tersebut.


Tugu Negara berpatungkan Inggeris


Sejarah Tugu Negara

Tugu Negara pada mulanya telah dibina semasa zaman pemerintahan penjajah/pengganas Inggeris. Mulanya hanya sebuah tiang konkrit setinggi 10 meter yang terletak di Jalan Tugu. Ia dibina oleh penjajah untuk memperingati para tentera Inggeris yang mati dibunuh.


Hanya manusia yang mempunyai akal akan bertanya, mengapa 5 dari 7 patung tersebut diukir wajah Inggeris? dan 2 patung yang dipijak oleh 5 wajah Inggeris merupakan patung Tentera Rakyat dari PKM? Mengapa tidak kita sanjungi Tentera Rakyat yang berjuang didalam hutan untuk kemerdekaan dan mengusir Inggeris dari bumi Malaya dengan darah.

Patung-patung Inggeris ini berdiri gagah memegang bendera Malaysia kelihatan seperti Inggeris memerdekakan negara ini. Jika ditanya, daripada siapa mereka bebaskan Malaya ini? Bukankah mereka yang datang menjajah kita, mengaut kekayaan hasil bumi kita, memeras penduduk Malaya, merompak harta rakyat dan bermacam-macam lagi kekejaman yang dilakukan tetapi rakyat Malaya pada ketika itu buta kerana disumbat dengan pound dan coklat made in England. Inggeris telah datang kemari dengan menghapuskan rakyat yang melawan penindasan. Pejuang-pejuang tanah air seperti Dato Bahaman, Mat Kilau, Dato Maharaja Lela, Dato Sagor, Rentap di Sarawak, Tok Janggut dan ribuan lagi pemimpin telah ditangkap dan ada yang dibunuh kejam. Tidak terlepas apabila Darurat diisytiharkan pada 19 Jun 1948, pemimpin revolusioner seperti Dr Burhanuddin telah dipenjarakan dan menderita sakit. Pemimpin dari bangsa Cina seperti Lai Raifel mati ditali gantung Inggeris dan juga pemimpin dari kalangan buruh India seperti Ganapathy yang dibuang ke India. Mengapa persoalan ini semua kita biarkan berlalu lalu dan kita masih memuja Tugu berlambangkan Inggeris ini. Dimana wajah-wajah para pejuang dari kalangan rakyat Malaya? Apabila kita mengagungkan penjajah Inggeris ini, bermakna kita telah mengkhianati perjuangan nenek moyang kita melawan penindasan Inggeris.

Nama-nama yang tertulis di Tugu Peringatan, kesemuanya nama-nama tentera Inggeris dan tentera dari negara Komanwel. Tidak ada satu nama melayu atau Cina atau India pun ditulis. Pada setiap tahun kita mengadakan perbarisan mengenang pejuang-pejuang kemerdekaan di tugu ini, malangnya kita menyembah tentera Inggeris. Ternyata jelas, Tunku Abdul Rahman pemimpin Inggeris yang berwajah Melayu tetapi berhati Inggeris.Dasar-dasarnya semua ciptaan tuan Inggerisnya belaka. Dialah yang menjayakan pembinaan Tugu Inggeris ini untuk mengambil hati Sir Inggerisnya.

Setiap tahun pada bulan 31 Julai, Yang dipertuan Agong, Perdana Menteri, Para Pemimpin Tentera dan Polis akan memberikan penghormatan ditugu ini. Mereka secara langsung memberi penghormatan kepada bangsa yang menjajah mereka. Bukankah ini satu perbuatan yang gila? atau mereka ini semuanya buta hati.Nama-nama yang tertulis di Tugu Peringatan adalah nama askar-askar Inggeris dan Tentera dari negara Komanwel.
---

dipetik dari: http://patriot1957.blogspot.com/

Ulasan

Tanpa Nama berkata…
Universiti dengan Professor Sejarah, Sains Politik, Pengajian Melayu dll harap beri pendapat !!
Tanpa Nama berkata…
sama ada british atau komunis
ia adalah 2 yang membawa perkara yang sama, kerosakan..
x sangka ader anak melayu yang menyokong penjahat teruk ni.cara tunku abdul rahman putra al-haj membebas kan negara memag patut dpuji, kerana tidak menumpahkan darah.
shauqie berkata…
Kepada Tanpa nama ke2.

Yaa rakyat Malaysia yang benar2 merdeka mampu berfikir dengan waras mengapa negara ini memperoleh kemerdekaan dari British. Perjuangan Dato Bahaman, Tok janggut dan lain yang berjuang dengan darah tidak dapat mengalahkan Inggeris. Adakah mereka tidak pernah berunding dengan pihak British seperti Tunku? British berjaya pada saat itu kerana perjuangan ini tidak begitu mencemaskan pihak British kerana perjuangan tidak dilakukan secara besar-besaran. Lihat pula perjuangn PKM yang telah membunuh beribu-ribu orang Inggeris, akibatnya Darurat disistiharkan oleh Inggeris, ramai golongan progresif ditangkap lalu PKM melancarkan perjuangan bersenjata melawan Inggeris. Mereka menyerang Inggeris melalui taktik gerila. Inilah yang telah mencemaskan pihak British kerana setiap hari mereka dihujani dengan tembakan2 dari PKM yang telah membunuh ramai orang Inggeris. Akibat dari ini, Inggeris terpaksa mencari barua untuk manjaga kepentingan ekonomi mereka. Mereka melantik Tunku Abdul Rahman menjadi selipar mereka. Jikalau dilihat semula, selepas merdeka, masih ada lagi pengkalan2 tentera Inggeris dan orang Inggeris berkhidmat diMalaysia. itu semua untuk menjaga kepentingan British. British juga tidak mahu namanya busuk ketika meninggalkan Malaya, oleh itu mereka dengan licik mengecap PKM sebagai pengganas melaului media2 mereka, sedang British yang kononnya membebaskan Malaya ini dari PKM. Mereka telah memusing fikiran rakyat yang DIJAJAH sahaja. Jikalau tanpa nama terpusing dek British, apa lagi nak dikata? Fikirkanlah sebelum tidur, dengan cara Tunku bertepuk bahu, minum beer dengan pegawai Inggeris di London dapat memerdekakan Malaya tanpa pertumpahan darah? atau kererdekaan dicapai disebabkan tekanan terhadap british oleh PKM.

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895