SETAKAT MANA KEIKHLASANNYA MENENTANG ZIONIS ISRAEL?

Tahniah ku ucapkan kepada PM Malaysia kerana turut sama mengutuk kekejaman kaum Zionis Isreal ke atas kapal bantuan kepada rakyat Gaza. Aku berharap kutukan PM itu terbit dari sanubari hati yang mendalam. Apakah PM juga akan mengutuk Henry Gurney, pakar strategi Zionis yang memusnahkan tanah air dan rakyat Palestin yang kini masih diiktiraf sebagai Pahlawan Bangsa di Malaysia? Apakah PM juga bersedia memulaukan berbagai ejensi yang ada kaitan dengan Zionis Isreal?

---

Kerajaan bentang usul kecam Israel


Jun 2, 10 12:39pm

Kerajaan akan membentangkan satu usul di Dewan Rakyat Isnin ini bagi mengecam sekeras-kerasnya tindakan tentera Israel menyerang kapal yang membawa bantuan kemanusiaan ke Gaza dua hari lalu.
Menurut kenyataan Pejabat Perdana Menteri, keputusan untuk pembentangan usul itu dibuat dalam mesyuarat kabinet hari ini.

Semalam, Datuk Seri Najib Razak berkata, Malaysia akan mengusulkan agar pencabulan dan keganasan yang dilakukan oleh Israel itu dibawa ke Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB).

Perdana Menteri juga mengarahkan Wisma Putra supaya menyelamatkan kesemua rakyat Malaysia itu.

Pagi ini, Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman berlepas ke Jordan untuk mengusahakan pembebasan 12 rakyat Malaysia yang ditahan ketika tentera Israel menyerang kapal yang mereka naiki bersama sukarelawan antarabangsa dalam perjalanan untuk menyerahkan bantuan kemanusiaan kepada penduduk Palestin di Gaza.
Seramai 12 rakyat Malaysia termasuk dua wartawan stesen televisyen Astro Awani berada dalam kapal Turki, “Mavi Marmara”, dan mereka dilaporkan selamat dalam serangan itu yang mengakibatkan beberapa sukarelawan terbunuh.

Israel, yang dikecam hebat oleh masyarakat antarabangsa dilaporkan berkata, ia akan mengusir keluar kesemua 682 sukarelawan dari 35 negara yang ditahannya dalam serangan itu.

- Bernama

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895