SUMBANGAN PASUKAN VOLUNTEER: PERUBAHAN RANCANGAN STRATEGI JEPUN

2. Perubahan Rancangan Strategi Jepun

Perubahan rancangan strategi Jepun daripada menyerang Soviet Union di sebelah utara kepada serangan ke selatan ialah bermula pada bulan April dan Mei tahun 1940 di mana setelah Jerman menawan hampir separuh Eropah – Norway, Denmark, Belgium, Belanda, Luxemburg dan Peranchis. Dan pada bulan Ogos tahun 1940 pula angkatan tentera Jerman mulai menghujankan bom ke atas Inggeris melalui operasi Singa Laut-nya. Oleh itu Jepun telah menggunakan kesempatan yang baik ini di mana kuasa-kuasa imperialis Eropah sedang terancam.Pada tanggal 2 Julai tahun 1941, satu pertemuan rahsia di kalangan pemerintah Jepun yang dihadiri oleh Maharaja Jepun meluluskan ketetapan yang berbunyi: Walaupun sikap kita terhadap perang Soviet – Jerman itu ditentukan oleh semangat Paksi Rom – Berlin – Tokyo, namun kita tidak campur tangan dalam perang itu buat sementara waktu. Manakala Markas Umum Diraja pula memutuskan tidak akan menyertai Perang Soviet - Jerman dalam tahun 1941 itu.

Menjelang 1 November 1941, Rencana Operasi No.1 Jepun yang rahsia siap disusun. Rencana itu menggariskan bahawa angkatan Jepun akan menyerang pangkalan laut Amerika Syarikat di Pearl Harbour (Hawai) dan beberapa buah matlamat Amerika Syarikat, Inggeris dan Belanda. Untuk menyembunyikan rancangannya, pemerintah Jepun mengusulkan agar Jepun – Amerika Syarikat bertemu mengadakan perbincangan bagi menyelaraskan dasar mereka yang berkaitan negeri-negeri Asia Tenggara.

3. Kegiatan Jabatan Perisik Dan Propaganda Jepun

Oleh kerana kekalahan yang dialami oleh tentera Jepun yang menyerang wilayah Soviet Union di Sungai Khalkhin Gov dekat Tasik Khasan dan dalam pada itu hampir seluruh Eropah ditawan oleh Nazi, maka itu telah mendorong Jepun menukar haluannya untuk menawan tanah-tanah jajahan Inggeris, Peranchis dan Belanda di Asia. Semboyan Lengkongan Kemakmuran Asia Raya telah dicanangkan. Kegaitan Jabatan Perisik dan Propaganda Jepun telah diperkuatkan.

Sebuah Persatuan Negerio-negeri Laut Selatan yang didirikan di Tokyo bagi menyebarkan pengaruh Jepun di wilayah-wilayah ini dipergunakan secara meluas untuk kegiatan perisik. Sebuah persekutuan bagi membebaskan negara-negara Asia Tenggara bertindak untuk maksud yang sama.

Kapal-kapal terbang awam dan tentera Jepun mengambil gambar udara tentang daerah-daerah Tanah Melayu.

Tak lama sesudah pelancaran rasmi sebuah syarikat penerbangan laut Jepun, sebuah konsulat Jepun telah didirikan di timur pada pertengahan bulan Jun 1941. Pegawai-pegawainya terdiri daripada pegawai-pegawai tentera dan pegawai-pegawai angkatan laut yang mengumpulkan maklumat-maklumat yang strategis.

Angkatan tentera laut Jepun menggunakan para nelayan secara meluas. Perahu-perahu nelayan ini membawa kelengkapan dan peti radio perisik.

Perkhidmatan luar negeri Radio Tokayo memancarkan siarannya ke Asia Tenggara dalam bahasa Jepun, Melayu, Cina, Hindi, Belanda, Siam dan lain-lain, mendakwa satu-satunya tujuan untuk membangunkan Asia Timur Raya.

Di Indonesia, Menteri Luar Negeri Jepun membiayai beberapa mingguan dan surat khabar yang diterbitkan dalam bahasa Jepun, Cina dan Belanda menjalankan kempen anti-Belanda. Para pembaca diberitahu bahawa Jepun ialah sahabat mereka yang setia dan sedia menolong bangsa Indonesia mengusir kolonialis Belanda. Intipati propaganda tentang peranan Jepun sebagai pembebas sesebuah negera semakin nyata.

Asia Timur dan Asia Tenggara terdiri daripada satu bangsa, mesti bangun berjuang membebaskan diri dari pemerintahan “imperialis Putih”. Semboyan yang menarik ialah Asia untuk Bangsa Asia.

bersambung

---

artikel terkait


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895