xpdc menjejaki abdullah c.d.

XPCD MENJEJAKI ABDULLAH C.D. (REJIMEN KE-10 TPNM)...


Pada 13 – 14hb. Disember 2009 saya bersama 15 orang lagi rakan-rakan dari Negeri Pahang, Kedah dan Pulau Pinang memulakan satu XPDC yang diketuai oleh AJK PAS Pusat, Hj. Mohamad bin Sabu dan juga saudara Ali Maidin (sokongpr) telah mengunjungi perkampungan Rejimen ke 10, bekas-bekas Tentera Pembebasan Nasional Malaya (TPNM) yang terletak di Wilayah Narathiwat, Selatan Thailand.

Perkampungan tersebut juga lebih dikenali dengan nama Kampung Perdamaian, Shukirin, Chulabhorn. Disitu kami menemui seorang tokoh nasional yang gigih memperjuang kemerdekaan tanahair dari belenggu penjajah iatu Bapak Abdullah CD atau nama sebenarnya Cik Dat bin Anjang Abdullah, isteri beliau Ibu Suraini serta rakan-rakan seperjuangan mereka.

Kunjungan kami disambut dengan begitu mesra oleh Bapak Abdullah CD serta penduduk disitu dan beliau juga tidak keberatan untuk menceritakan sejarah perjuangan mereka menentang penjajah suatu ketika dahulu. Kepada rakan-rakan yang turut serta didalam XPDC tersebut gambar-gambar lain akan disiarkan didalam posting yang akan datang.


posting asal

XPDC Menjejaki Abdullah CD (Rejimen ke 10 TPNM)..


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895