melaksanakan perjanjian damai

gambar beramai-ramai: wakil Kerajaan Diraja Thailand dan wakil PKM

MELAKSANAKAN PERJANJIAN DAMAI

DENGAN TULUS IKHLAS


Mesyuarat Perlaksanaan Kerjasama Perdamaian antara pihak kerajaan Thai dengan PKM telah diadakan di Hotel Lee Gardens Haadyai pada 6 November 2002 . Pihak kerajaan Thai diwakili oleh Tan Sri General Chaovalit Yongchaiyuth, Y.B. Mat Nor Mat Ta dan lain-lain manakala di pihak PKM pula dihadiri oleh Chen Ping, Abdullah C.D., Rashid Maidin, Ah Chen, Suriani Abdullah, Abu Samah Mohd Kassim dan lain-lain.


Mesyuarat membincangkan masalah perlaksaanan perjanjian perdamaian antara Kerajaan Diraja Thailand dan PKM. Semua perkara bersangkutan dengan perjanjian damai diperbahaskan. Pihak Kerajaan Thailand di samping membereskan semua tanggungjawabnya yang termaktub dalam perjanjian damai juga telah bersetuju memberikan kewarganegaraan kepada bekas anggota TRM yang bukan warganegara Thai. Wakil PKM telah menyatakan terima kasih kepada Kerajaan Diraja Thailand di atas perlaksanaan yang tulus ikhlas dalam perjanjian damai 1989.


Kedua-dua pihak Kerajaan Diraja Thailand dan PKM telah malaksanakan perjanjian dengan penuh ikhlas dan sebaik mungkin. Hari ini, bekas kader dan perajurit TRM bukan lagi dianggap perantau. Mereka memiliki hak-hak yang termaktub dalam perlembagaan Thailand sebagaimana warganegara yang lain.Tan Sri General Chaovalit Yongchaiyuth


Chen Ping


Ah Chen


Rashid Maidin

Ulasan

ALI MAIDIN berkata…
Salam

Pohon emel tuan.

Emel saya - alifx59@gmail.com.

Ada hajat ke kg perdamaian
Tanpa Nama berkata…
Syabas Thailand, Malaysia bagaimana?
Jangankan nak membantu, tapi semakin menanam perasaan permusuhan dengan PKM.

Sampai sekarang mereka yang pulang ke Malaysia masih ada yang belum mendapat IC.

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895