forum orang muda


ETNIK, AGAMA DAN RAJA:

KESAN TERHADAP PERKEMBANGAN

DEMOKRASI DI MALAYSIA

Apa Kata Orang Muda?


Pendapat orang muda jarang mendapat tempat. Pandangan orang muda sukar mendapat ruang. Suara orang muda kurang pula diberi peluang. Menyedari hal ini Gerakbudaya telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan satu forum perbincangan dengan membariskan beberapa orang tokoh muda dari pelbagai latar belakang sebagai panelis untuk berbincang dan menyuarakan fikiran mereka tentang “persoalan-persoalan” panas yang telah dan sedang melanda tanah air kita dewasa ini.


Apa pandangan orang muda tentang soal etnik? Apa pendapat orang muda tentang soal agama? Apa pula fikiran orang muda tentang soal raja? Apa pula pemahaman orang muda tentang demokrasi? Apakah etnik, agama dan Raja memberi kesan terhadap perkembangan demokrasi di negara kita ini? Adakah kesannya negative atau positif? Apakah ianya menghalang atau membantu di dalam proses pendemokrasian negara kita? Apa kata orang muda? Apa analisa orang muda? Apa suara orang muda?


Untuk mengetahui suara orang muda di dalam membincangkan persoalan-persoalan “panas” ini, jom kita ramai-ramai datang, hadir dan sertai forum orang muda ini. Walaupun panelisnya orang muda tetapi forum ini terbuka untuk semua, muda dan tua, baru dan lama.


Berikut adalah maklumat tentang forum orang muda ini:

Tarikh

24 Oktober 2009 (Hari Sabtu)

Masa

2.30 petang – 5.00 petang

Tempat

KL & Selangor Chinese Assembly Hall, No.1,

Jalan Maharajalela, 50150 Kuala Lumpur, Malaysia

(Berhampiran dengn stesyen Monorail Maharajalela)

Aturcara Forum

2.00–2.10 pm

pendaftaran

2.10–2.15 pm

Ucapan pengenalan

2.15–2.30 pm

Panelis 1: Fahmi Reza, Aktivis dan Pembikin Filem

dokumentri social dan politik

2.30–2.45 pm

Panelis 2: Lee Kai Loon, Pengasas dan anggota

Sekretariat Uouth For Change (Y4C)

2.45–3.00 pm

Panelis 3: Shazni Munir Mohd Ithnin, Pengerusi

Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Presiden

Persatuan Mahasiswa Islam UM dan Timbalan

Presiden Gabungan Mahasiswa Islam

Semenanjung (GAMIS)

3.00–3.14 pm

Panelis 4: Mohd Hariszuan, Ketua Biro Majlis

Diskusi dan Dialog Kumpulan Aktivis

Mahasiswa Independen (KAMI) dan penulis

di ruan wacana bebas blog Diskopi.

3.15–4.00 pm

Komentar Jemputan: Hishamuddin Rais, bloger

di blog Tukar Tiub

4.00–5.00 pm

Diskusi dan dialog bersama peserta forum

5.00 pm

Jamuan dan tamat

Biodata Ringkas Panelis Forum Orang Muda:

Fahmi Reza

Fahmi Reza ialah seorang pereka grafik dan pembikin filem dokumentari yang menggunakan seni sebagai medium untuk membangunkan kesedaran di kalangan orang muda ke arah perubahan sosial dan politik yang lebih adil dan demokratik. Beliau telah menghasilkan dua buah filem dokumentari sejarah perjuangan politik radikal yang berjudul “10 Tahun Sebelum Merdeka” (http://10tahun.blogspot.com/) dan “Revolusi 48”. Filem dokumentari beliau yang berjudul “10 Tahun Sebelum Merdeka” telah menjadi sebuah filem dokumentari “cult” yang cukup popular di kalangan anak-anak muda.

Shazni Munir Mohd Ithnin

Shazni Munir adalah pemimpin mahasiswa yang masih menuntut di Universiti Malaya dan aktif dalam gerakan mahasiswa di tingkat nasional. Selain dari menerajui Persatuan Mahasiswa Islam (PMI) Universiti Malaya dan memimpin Gabungan Mahasiswa Islam Semenanjung (GAMIS), beliau juga merupakan Pengasas Bersama Gerakan Mahasiswa Mansuhkan AUKU (GMMA) dan Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM). Beliau juga turut aktif di dalam bidang penulisan dan idea serta cetusan pandangan beliau boleh dibaca di blog Perubah Zaman (shaznimunir.blogspot.com)

Lee Kai Loon

Lee Khai Loon adalah bekas aktivis mahasiswa dari Universiti Teknologi Malaysia. Beliau pernah menerajui organisasi pemuda DEMA semasa beliau mahasiswa dan beliau jua pernah bertugas di Hong Kong sebagai anggota sekretariat Asian Students Association (ASA). Sekembalinya beliau daripada Hong Kong beliau mendirikan Youth For Change (Y4C) dan menjadi salah seorang daripada anggota sekretariatnya. Kini beliau memegang jawatan sebagai Ketua Penerangan Angkatan Muda Keadilan dan Ahli Maljis Perbandaran Selayang.

Mohd Hariszuan Jaharudin

Mohd. Hariszuan adalah mahasiswa tahun akhir jurusan Sains Politik di UKM. Beliau merupakan salah seorang daripada pengasas ruang wacana bebas blog Diskusi Santai Kopi (Diskopi). Di samping aktif menulis di Diskopi beliau juga aktif di dalam Kumpulan Aktivis Mahasiswa Independen (KAMI). Di KAMI beliau menerajui Biro Majlis Diskusi dan Dialog (MADILOG). Selain daripada itu beliau juga terlibat aktif di dalam penyelidikan pilihanraya kecil di Permatang Pasir dan Bagan Pinang. Idea dan cetusan pandangan beliau boleh dibaca di blog Diskopi (diskopi.wordpress.com).

Komentar Forum: Bro TukarTiub a.k.a Hishamudin Rais

Hishamuddin Rais adalah orang tua yang perawakan, otak dan jiwanya tak pernah tua. Beliau adalah pengasas mazhab Non-Governmental Individual (NGI) dan pengarang buku “Pilihan Raya atau Pilihan Jalan Raya” dan buku separa-intelektual “Keganasan, Penipuan & Internet”. Beliau sekarang aktif menulis di blog separa-tabloid tukartiub.blogspot.com yang sudah pun menjadi “cult classic”.

Sebarang pertanyaan atau maklumat sila hubungi:

Ms. Lee Siew Hwa di 03-7957 8342 / 8343 atau

016-465 5107; Shahrir Halim di 012-321 5803

atau Mr. Chong Ton Sin di 016-3797231

– Website: www.gerakbudaya.com(klik untuk besarkan dokumen)

GB Gerakbudaya Enterprice Sdn Bhd
www.gerakbudaya.com
untuk keterangan lanjut sila layari

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895