apa itu komunisme

APA ITU KOMUNISME?


"Hantu sedang berkeliaran di Eropah -- hantu komunisme"...

"Di manakah terdapat parti pembangkang yang tidak dicaci sebagai komunis oleh lawan-lawannya yang sedang berkuasa? Di manakah terdapat parti pembangkang yang tidak melontar kembali cap tuduhan komunisme, baik kepada parti-parti pembangkang yang lebih maju mahupun kepada lawan-lawannya yang reaksioner?" ... Manifesto Parti Komunis, K. Marx dan F. Engels.

Kaum penjajah dan konco-konconya telah memberikan bermacam-macam lebel kepada kaum komunis. Dengan apa cara sekalipun, mereka mesti menghapuskan kaum komunis. Daripada memberikan lebel yang tak tentu pasal, lebih baik saya jelaskan apa itu komunis secara terus terang.

Apa itu komunis?
Siapa yang dimaksudkan komunis?
Apa matlamat parti komunis?
Sila baca buku di bawah ini.


Manifesto Parti Komunis

catatan: dokumen di atas hanya bermaksud untuk memahami apa itu komunis sahaja.

Manifesto Parti Komunis (yang dipaparkan di atas) diterbitkan oleh Pejabat Kebenaran pada 18 Mac 1986 sebagai dokumen pembelajaran Sekolah Marxis Malaya bahagian Falsafah. Edarannya terbatas hanya untuk anggota PKM dan perajurit TRM sahaja.


artikel terkait:Ulasan

Secara amnya, idea dan kesedaran proletarian mungkin tidak wujud terutama kepada kaum bangsa melayu.

Ada beberapa analisa marx seperti 'alienasi kerja' dan 'teori lebihan nilai' yg mungkin bole dikupas kerana dijadikan asas beberapa teori ekonomi arus perdana.
Tanpa Nama berkata…
terima kasih sudi memberi peluang saya membaca dokumen komunis ini.

Kalaulah ini fahaman komunis, tidak bertentangan sama sekali dengan Islam.

Kalau sistem yang diamalkan sekarang barulah bertentangan dengan Islam, riba, pemerasan, penindasan, rasuah, penipuan, penganiayaan, pembunuhan, budaya lucah, penagih dadah, pelacuran, perjudian ... dan banyak lagi tak sempat aku sebut di sini.

Dol
Pacar Merah berkata…
Komunisme barangkali hanya bertentangan dengan Islam dari segi falsafah; bukan saja dari matlamat dan tindakan politik.

Sebab itu seorang "Haji Komunis" di Indonesia, iaitu Haji Misbah pernah menyatakan bahawa seorang Islam yang menentang komunisme bukanlah seorang Islam yang sejati.
Tanpa Nama berkata…
orang yang menentang komunis tu HAMBA british dan amerika...badan jer melayu..cara fikirnya amerika dan british...kah kah kah
Seorang Bernama kang. berkata…
Manifesto Parti Komunis Bahasa melayu kah itu?makna hampir sama dengan edisi Inggeris yang saya baca dalam laman web. Keganasan dan Kezaliman untuk mencapai sesuatu matlamat?Itulah cara bagaimana british megajar orang bukan Komunis pada masa darurat,dan terus manjadi sejarah palsu yang berterusan sehingga kini.Benar tak itu?

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895