Asal Usul Kebencian Terhadap Komunis

ASAL USUL KEBENCIAN
TERHADAP KOMUNIS

Harat, 16 Mei 2006

Bilakah mula timbulnya perasaan benci dan dendam di kalangan sebahagian orang Melayu terhadap komunis (PKM)?

Kalau kita melihat balik ke belakang, ke tahun 1926, selepas berlakunya pemberontakan komunis yang gagal di Jawa, ramai tokoh atau aktivis komunis itu yang melarikan diri ke negara ini. Antaranya Tan Malaka, Alimin, Subakat, Djamaluddin Tamin dan Sutan Jenain. Kedatangan mereka diterima, bahkan dilindungi oleh sebahagian penduduk negara ini.

Tokoh atau aktivis komunis itu tidak dibenci, malah diiktiraf oleh setengah-setengah tokoh politik, seperti Ibrahim Yaakub dan Tan Sri Abdul Samad Idris, sebagai orang-orang yang ada peranannya dalam mencetuskan semangat kebangsaan Melayu dan semangat antipenjajahan di kalangan orang Melayu di negara ini.

Salah seorang daripada mereka, Sutan Jenain, diiktiraf oleh Mustapha Husain, Naib Presiden KMM, sebagai orang yang banyak membantu penubuhan parti itu -- parti politik Melayu pertama yang bercita-cita untuk memperjuangkan kemerdekaan Tanah Melayu dengan cara bergabung dengan Indonesia dan mewujudkan negara baru, Melayu Raya. Sutan Jenain juga dikatakan banyak mengajar pemimpin KMM cara-cara berorganisasi.

Kemarahan dan kebencian orang Melayu terhadap komunis mungkin mula tercetus selepas berakhirnya pemerintahan Jepun pada akhir tahun 1945, apabila 'Bintang Tiga" atau MPAJA, pasukan tentera PKM, "memerintah" selama 14 hari. Pada masa itu, komunis dikatakan banyak melakukan kekejaman terhadap orang-orang Melayu yang dahulu bekerjasama dengan Jepun atau mereka yang dituduh sebagai "hantu Jepun". Maka timbullah konflik perkauman yang serius antara orang Melayu dengan orang Cina, kerana Bintang Tiga itu dipersepsikan sama dengan orang Cina.

Walau bagaimanapun, "kekejaman" komunis (Bintang Tiga) ini boleh dikatakan sudah berbalas, apabila orang Melayu di pelbagai tempat, seperti di Batu Pahat, di Sungai Manik dll telah mengasah parang dan "menebas" ramai orang Cina dengan parang panjang (atau senjata lain). Dan selepas itu, hubungan orang Melayu dengan orang Cina,yang dipersepsikan sama dengan komunis, pada lahirnya mungkin telah pulih.

Oleh itu, apabila Parti Kebangsan Melayu Malaya (PKMM) ditubuhkan pada bulan Oktober 1945 tokoh-tokoh komunis Melayu juga turut menjadi pengasasnya.Malah Yang Dipertua PKMM yang pertama, Mokhtaruddin Laso, adalah seorang komunis.

Pada akhir tahun 1947, Rahid Maidin, seorang kader komunis Melayu, sering berceramah bersama-sama dengan Dr.Burhanuddin, seorang pejuang Islam, di pentas yang sama, di pelbagai tempat.

Jadi sehingga awal tahun 1948, hubungan antara orang Melayu dengan komunis boleh dikatakan baik, dan mereka bekerjasama dan berjuang bersama.

Akan tetapi, apabila Darurat diisytiharkan pada bulan Jun 1948, dan PKM yang sebelumnya merupakan parti yang sah (legal) sudah diharamkan, bermulalah peperangan antara PKM dengan kerajaan penjajah dan orang Melayu yang menyokong penjajah.

Dalam peperangan ini pihak kerajaan penjajah banyak menggunakan askar Melayu, polis Melayu dan SC Melayu untuk memerangi PKM. Orang Melayu yang berkenaanlah yang sekarang ingin dianggap sebagai "pejuang", walaupun pada masa itu mereka mungkin jadi askar, polis dan SC hanya untuk cari makan!

Peperangan antara PKM dengan kerajaan penjajah memang sengit; memerlukan perbelanjaan, persenjataan dan tenaga yang banyak, khasnya di pihak kerajaan penjajah. Maka sebagai satu taktik dan strategi perang syaraf yang penting, dipropagandakanlah bahawa komunis adalah penjahat, pengganas, dan seterusnya dilabelkan sebagai "pengganas komunis".

Propaganda ini nampaknya begitu berkesan, sehingga yang dilihat melakukan kezaliman dan keganasan ialah pihak PKM, sedangkan pihak tentera penjajah , yang juga melakukan pembunuhan dan sebagainya, tidak dianggap demikian -- maklumlah mereka barangkali dianggap bertindak bagi pihak "kerajaan yang sah".

Jadi sejak itulah timbulnya kebencian dan dendam sebahagian (kebanyakan?) orang Melayu terhadap komunis.

Dengan itu, apa sahaja yang dilakukan oleh PKM dianggap sebagai kekejaman dan kezaliman.Malah setelah isu kekejaman komunis ini "dihangatkan" kembali baru-baru ini, timbullah anggapan bahawa komunis adalah musuh rakyat dan Chin Peng adalah "pengganas yang paling dibenci oleh rakyat".

Sebenarnya semua ini berasal dari propaganda kerajaan penjajah yang sangat efektif. Mungkin kita tidak sedar, atau tidak mahu sedar, kerana sebahagian daripada "kita" dahulunya adalah menjadi penyokong penjajah dan tali baru penjajah (walaupun hanya untuk cari makan), tetapi mahu diiktiraf sebagai wira negara!

baca artikel asal

Ulasan

Salam pakcik,

Terima kasih kerana mengulas sedikit tentang 'Perang Parang Panjang' di Batu Pahat. Walaupun jawapan itu tidak memberi kepuasan yang mutlak kepada saya disebabkan ada keluarga saya yang terlibat dalam tragedi itu, dan ianya sukar dilupakan oleh waris-waris yang hidup.

Di Johor ketika itu ada juga PKM Melayu yang diketuai oleh Mat Indera tetapi pemimpin2 PKM di Johor tidak seramai di Perak atau di Pahang.

Mungkin sejarah adalah berbeza. Johor antara negeri terakhir menerima penasihat British dan Sultan Johor mempunyai hubungan yang baik dengan Ratu England. Ini menjadikan rakyat Johor terdidik dengan menghormati British. Hormat British sama dengan menghormati Sultan. Sebab itu amat sedikit diceritakan tentang kebangkitan nasionalisme di Johor.

Namun ianya berubah apabila Dato'Onn berjaya menghimpunkan orang-orang Melayu Johor dan Melayu seluruh negara menentang Malayan Union. Malayan Union juga ditentang oleh PKMM dan pertubuhan2 Melayu yang lain.

Sebab itu, semasa Jepun Melayu Johor walaupun hidup susah tetapi tidak menentang Jepun berbanding dengan Cina. Sebab itu Bintang Tiga telah melepaskan geramnya dalam masa 14 hari selepas Jepun kalah perang. Melayu Johor boleh bangkit menentang Bintang Tiga tetapi kerana Sultan Melayu Johor tidak menentang British kecuali semasa Malayan Union
Mat Indera tokoh tempatan batu pahat, beliau dikatakan seguru dengan Penghulu Salleh tetapi lebih radikal dan intelijen.

Lagenda menyebut, beliau terbabit dengan peristiwa bukit kepong tetapi oleh kerana polis tajaan british masih berdegil tidak mahu menyerahkan balai polis (walaupun diberi amaran), tentera rakyat tiada pilihan selain mengebom atas strategi ketenteraan.
Sehingga kini, propaganda 'komunis musuh rakyat' masih tersebar terutama di kalangan melayu generasi tua. Namun, bagi generasi pascamerdeka, pemahaman baru seperti yang ditonjol blog ini mengubah persepsi merdeka dan kita mula mengenal pejuang-pejuang hebat yang sebenar.
patriot1957 berkata…
artikel yang sangat berguna. wajib dibaca oleh rakyat malaysia yang pro kepada penjajah penjajah dari pahlawan sendiri.

Salam

Catatan popular daripada blog ini

ALFATIHAH BUAT KAWAN TIWI – MUALAF REJIMEN KE-10

KISAH HEROIK PERANG BAHAMAN DI PAHANG 1891-1895